Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Семинар за биопроизводителите от Източните Родопи

Възможностите пред биопроизводителите от Източните Родопи да увеличат производството си, да направят необходимите инвестиции и да намерят пазари чрез създаване на организации на производители бяха подробно разяснени от началника на отдел „Биологично земеделие“ в Министерството на земеделието и храните Диана Трифонова на семинар в Кърджали в 6 октомври.

Семинарът бе организиран по проекта „Новото тракийско злато“ в рамките на второто издание на Дните на кулинарията в Източните Родопи.

Трифонова съобщи, че в момента се разработва нова наредба за прилагане правилата на биологично производство на земеделски продукти и храни и контрола осъществяван върху тях, която ще обедини действащите в момента две наредби. Целта е на национално ниво да се регламентират правилата за биологично производство. Наредбата се изработва от междуведомствена работна група, в която участват всички заинтересовани лица, като с това се гарантира публичност и прозрачност на тази политика. По време на семинара, както и в почивките Диана Трифонова представи много информация и препоръки към биопроизводители и производители в преход към биологично производство от Източните Родопи за кандидатстване по различни мерки и програми. Тя специално изтъкна, че биопроизводителите трябва да се стремят към добавена стойност на своя продукт – не само производство, но и съхранение, изсушаване, преработка, което би им осигурило допълнителни доходи. На семинара присъстваха Веселка Василева и Нели Вълева, експерти в отдел „Биологично земеделие“ в Министерството на земеделието и храните, които разговаряха със земеделските производители по въпроси, свързани със сертификацията на биологичното производство.

В рамките на семинара експертът Дирк-Хейн Монтан разясни стандартите за качество и хигиенните изисквания при преработката на сусам и производството на тахан, което беше много полезно за сусамопроизводителите от мрежата на „Новото тракийско злато“ в района на Ивайловградско.

Холандската кулинарна експертка Каролина Верхувен представи възможностите за консервиране на зеленчуци и плодове в домашни условия, като се използват стари рецепти и технологии, познати от древността. Много от тези рецепти могат да се ползват от домакините в къщите за гости в района. Хората могат да си ги разменят, да продават на гости и туристи, както и да организират групови готвения в общността. Така по думите на Каролина може да се създаде „марка на селото“.

Първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на...

Прочети още

Традиционни ястия

Източнородопски: Какво да закусим:  Гюзлеми – в Дивата ферма  Катми –...

Прочети още