Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Открит бе „Пътят на сиренето“ в Източните Родопи

Вкусни домашни сирене, кисело мляко и масло опитаха гости, туристи, фермери и местни хора на откриването на туристическата атракция “Пътят на сиренето” в овцефермата на семейство Хускови в с. Плевун, Община Ивайловград (Източните Родопи) на 18 септември 2012.  “Пътят на сиренето“ бе официално открит от кмета на Ивайловград Диана Овчарова и ръководителя на проекта „Новото тракийско злато“ Франк Зандеринк.

Атракцията „Пътят на сиренето“ е разработена и финансирана по проекта „Новото тракийско злато“ в периода ноември 2011 г. – август 2012 г. Чрез демонстрация на традиционни земеделски техники и дегустация на домашно приготвени продукти се цели да се привлекат повече посетители, които да оставят приходи в местната икономика, подобрявайки жизнения стандарт на местното население. Туристи и посетители ще могат да наблюдават целия процес на правенето на сиренето –  доенето на овцете, подквасването на млякото и узряването на сиренето.

Мирослав Хусков изрази специална благодарност към проекта „Новото тракийско злато“ за подкрепата за „Пътят на сиренето“. „Имахме идеята в главата си, но тя нямаше да се случи без „Новото тракийско злато“, каза Мирослав. Той е част от мрежата на „Новото тракийско злато“ и проектът го подкрепя с обучение и финансиране.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова пожела примерът на Мирослав да бъде последван и от други хора в общината. „Това е човек, който не се оплаква, а е взел нещата в свои ръце“, изтъкна тя. Ръководителят на „Новото тракийско“ злато“ Франк Зандеринк изрази надежда все повече туристи да идват в Ивайловградско и в Източните Родопи, за което и проектът активно работи. Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в НТЗ, посочи, че атракции като „Пътят на сиренето“ ще направят Ивайловград и региона по-приветлива дестинация.

Фермери и собственици на къщи за гости от мрежата на „Новото тракийско злато“ в Източните Родопи поздравиха Хускови и пожелаха успех на начинанието.

Хускови имат стадо от 300 овце, които гледат от 2004 година. Миналата година Мирослав Хусков спечели спечели конкурс, обявен от “Зелени Балкани” с финансовата подкрепа на германската фондация EURONATUR за подпомагане на земеделци и животновъди, развиващи дейността си в райони с високо биологично разнообразие като защитените зони от НАТУРА 2000 и „Зелен Пояс”.  Семейство Хускови са одобрени за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, с което ще ремонтират и обзаведат две къщи за гости в Пелевун.

От 2009 година досега компонентът туризъм в НТЗ е подкрепил финансово осем собственици на къщи за гости в Източните Родопи. От тях двама са одобрени за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Единият проект е вече осъществен. Други трима ще подадат проекти през октомври 2012 и ще очакват одобрение през 2013. Останалите трима реконструираха къщите си сами. Освен „Пътят на сиренето“ НТЗ е финансирал още: маркирането на екопътеки, разработване на Трансродопски маршрут, провеждането на обучения за повече от 100 предприемачи и фермери от регионите на Маджарово, Ивайловград, Стамболово, Крумовград и Кърджали, екскурзоводи от Кърджали и Ивайловград и младежи от екоклуб «Родопи», изграждането на укритие за фотографи в ловното стопанство «Студен кладенец».

Вижте тук снимки от откриването наПътят на сиренето, а тук- видеорепортаж

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още

Екопътеки

Екопътека от Болярци до ПерпериконОбцина Кърджали, Източни РодопиПреди...

Прочети още