Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Холандската принцеса Лаурентин получи покани да посети Източните Родопи

Холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе получи две покани да посети Източните Родопи. Принцесата, която бе в България през септември за откриването на Европейската Седмица на мобилността, е специален съветник на програмата Rewilding Europe (По-дива Европа), за която Родопите кандидатстват.

Първи покана към Принцеса Лаурентин оправиха младежите от Екоклуба в Кърджали, с които „Новото тракийско злато“ (НТЗ) тясно работи. Принцесата бе очарована от красотите и уникалното биоразнообразие на Източните Родопи, които видя в презентацията на Радо, Митко, Георги, Сание, София, Христа, Иво и другите млади доброволци-ентусиасти от Екоклуба. Представянето им на Източните Родопи бе на 15 септември по време на детска работилница в София, посветена на опазването на околната среда. Младежите от Екоклуба бяха избрали за „водач“ на своята презентация Мистър Фини, героят от детската книга на Принцеса Лаурентин „Мистър Фини и светът надолу с главата“, която е посветена на устойчивото развитие и опазването на околната среда. „Посланието на нашата презентация съвпадаше с посланието на книгата й за Мистър Фини – природата е ценна, нужно е да я пазим. Все повече хора трябва да го осъзнаят“, разказва Радослав Петков. Принцеса Лаурентин, както и децата, които участваха в детската работилница, проследиха с голям интерес въображаемото пътуване на Мистър Фини в Източните Родопи и срещите му с господин Силивряк, братовчед му Главопрашко и приятеля им Кремчо, за Водното конче, господин Саламандър Саламандров и Негово Величество Царския орел, за Късорогото родопско говедо, за каракачанските коне и дивите коне тарпани и много жители на Източните Родопи. В края на презентацията си младежите от Екоклуба подариха на Принцеса Лаурентин колаж от снимки от Източните Родопи.

На следващия ден Принцесата получи още един подарък и още една покана да посети Източните Родопи: от екипа на „Новото тракийско злато“. На щанда на НТЗ на откриването на Седмицата на мобилността Принцесата, посланикът на Холандия Карел ван Кестерен и много гости можаха да опитат биологични и местни продукти от Източните Родопи – мед, хляб от лимец, тахан, грозде, ябълки, ядки, вино... Лаурентин хареса много вкусната смес от тахан и мед и получи в подарък един буркан. Принцеса Лаурентин и посланик Ван Кестерен получиха Туристическия пътеводител и Кулинарния пътеводител за Източните Родопи, подготвени по проекта. В кратка реч Принцесата направи комплимент на проекта: той е важен, защото работи за опазването на околната среда, но и находчив, тъй като подпомага възможностите хората в района да започнат нови икономически дейности. Посетителите на щанда на НТЗ можаха да се запознаят с възможностите за велотурове в Източните Родопи, както и с Трансродопския маршрут за велосипеден и пешеходен туризъм, чието официално откриване предстои през октомври.

Принцеса Лаурентин видя за трети път Източните Родопи макар и от разстояние. Ръководителят на „Новото тракийско злато“ Франк Зандеринк представи проекта, Източните Родопи и икономическия потенциал на района на специална среща на холандския бизнес на 16 септември вечерта.

Принцеса Лаурентин е специален съветник на програматаПо-дива Европа(Rewilding Europe). Една на програмните цели наПо-дива Европа, е "около 2020 година да има 1 млн. ха (10 000 km2) дива територия на десет места в Европа, които обхващат различни региони". Преди няколко месеца Източните Родопи бяха селектирани в списъка на потенциални кандидати за „По-дива Европа“.

 

Виж тук снимки от презентацията на Екоклуба, а тук прочети за младежите и тяхното представяне

Виж тукПринцеса Лаурентин и други официални гости на щанда на НТЗ на откриването на Седмицата на мобилността в София

 
 

Приключения в Родопите

От 2014 г следете актуални програми и приключения в Родопите на...

Прочети още

Първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на...

Прочети още