Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Два пъти по-малко, но по-качествено грозде в Източните Родопи

Грозде- и винопроизводители от Източните Родопи споделят, че реколтата им тази година ще е близо два пъти по-малко, но пък по-качествена.

Особено силно влияние оказа сушата, обяснява Димо Карабоюков от с. Поповец, който отглежда 50 дка лозе. Карабаюков е от мрежата биопроизводители на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) в Източните Родопи. До края на 2012 година той очаква биосертификат за продукцията си. Карабоюков прави домашно вино, което туристите могат да опитат в къщата му за гости в с. Поповец, Община Стамболово.

Друг производител от мрежата на НТЗ – Георги Шишков от с. Тънково, очаква биосертификат през есента на 2013 година. И той казва, че тазгодишното грозде е по-качествено, но в пъти по-малко от минали години заради дъждове, градушка, суша. Шишков има 40 дка лозя и планира да ги увеличи с нови 20 дка десертно грозде.

135 декара основно винени сортове гледа Йонко Тодоров от Стамболово. „Токмакли – каберне фран 2011“ на Тодоров спечели втора награда в раздела червени вина в конкурса „Изборът на потребителя“ на изложенията „Фудтех“ и „Винария“ в Пловдив през март тази година.  „Тазгодишната реколта е два пъти по-малка като количество, но с два пъти по-добро качество“, казва той. Тодоров очаква биосертификат за гроздето си през декември 2012 година.

Мрежата на грозде- и винопроизводителите от „Новото тракийско злато“ е подкрепяна от проекта с обучения и консултации, покриване на част от разходите по биосертификацията и използване на нова агротехника за обработване на лозята (оран, мулчиране, торене). Перспективните производители на биогрозде и вино в Хасковско ще бъдат подкрепени в продажбите в района, в къщите за гости и в по-големите ресторанти и магазини в региона.

Виж тук информация за възможностите за посещения при производителите от мрежата на НТЗ

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още