Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Два пъти по-малко, но по-качествено грозде в Източните Родопи

Грозде- и винопроизводители от Източните Родопи споделят, че реколтата им тази година ще е близо два пъти по-малко, но пък по-качествена.

Особено силно влияние оказа сушата, обяснява Димо Карабоюков от с. Поповец, който отглежда 50 дка лозе. Карабаюков е от мрежата биопроизводители на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) в Източните Родопи. До края на 2012 година той очаква биосертификат за продукцията си. Карабоюков прави домашно вино, което туристите могат да опитат в къщата му за гости в с. Поповец, Община Стамболово.

Друг производител от мрежата на НТЗ – Георги Шишков от с. Тънково, очаква биосертификат през есента на 2013 година. И той казва, че тазгодишното грозде е по-качествено, но в пъти по-малко от минали години заради дъждове, градушка, суша. Шишков има 40 дка лозя и планира да ги увеличи с нови 20 дка десертно грозде.

135 декара основно винени сортове гледа Йонко Тодоров от Стамболово. „Токмакли – каберне фран 2011“ на Тодоров спечели втора награда в раздела червени вина в конкурса „Изборът на потребителя“ на изложенията „Фудтех“ и „Винария“ в Пловдив през март тази година.  „Тазгодишната реколта е два пъти по-малка като количество, но с два пъти по-добро качество“, казва той. Тодоров очаква биосертификат за гроздето си през декември 2012 година.

Мрежата на грозде- и винопроизводителите от „Новото тракийско злато“ е подкрепяна от проекта с обучения и консултации, покриване на част от разходите по биосертификацията и използване на нова агротехника за обработване на лозята (оран, мулчиране, торене). Перспективните производители на биогрозде и вино в Хасковско ще бъдат подкрепени в продажбите в района, в къщите за гости и в по-големите ресторанти и магазини в региона.

Виж тук информация за възможностите за посещения при производителите от мрежата на НТЗ

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още