Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Официално откриване на „Пътят на сиренето“ в Източните Родопи

Туристическата атракция “Пътят на сиренето” ще бъде официално открита в овцефермата на семейство Хускови в с. Пелевун, Община Ивайловград (Източните Родопи) на 18 септември 2012.

Туристи и посетители ще могат да наблюдават как се доят овце, как се подквасква млякото и се прави сирене. На официалното откриване на атракцията „Пътят на сиренето“ са очаквани кметът на Ивайловград Диана Овчарова, ръководителят на българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ (НТЗ) Франк Зандеринк, фермери и собственици на къщи за гости от мрежата на „Новото тракийско злато“ в Източните Родопи.

Собственикът на овцефермата Мирослав Хусков е част от мрежата на „Новото тракийско злато“. Проектът го подкрепя с обучение и финансиране.

Атракцията „Пътят на сиренето“ е разработена и финансирана по проекта „Новото тракийско злато“ в периода ноември 2011 г. – август 2012 г. Чрез демонстрация на традиционни земеделски техники и дегустация на домашно приготвени продукти се цели да се привлекат повече посетители, които да оставят приходи в местната икономика, подобрявайки жизнения стандарт на местното население. 

Семейство Хускови са одобрени за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, с което ще ремонтират и обзаведат къща за гости в Пелевун.

Хускови имат стадо от 280 овце-майки, които гледат от 2004 година. Миналата  година Мирослав Хусков спечели спечели конкурс, обявен от “Зелени Балкани” с финансовата подкрепа на германската фондация EURONATUR за подпомагане на земеделци и животновъди, развиващи дейността си в райони с високо биологично разнообразие като защитените зони от НАТУРА 2000 и „Зелен Пояс”.

Село Пелевун е сгушено между последните ридове на Източните Родопи, в подножието на връх "Св. Илия", наричан от местните "Бърчинката". То е второто по големина село в община Ивайловград. В местността Чаирите на около 2 км северно от селото е открит най-дългият до сега известен тракийски долмен в Родопите, който се отличава с уникалния си архитектурен план. На няколко километра от селото се намират останките от средновековната мраморна крепост „Лютица“ и прочутата с мозайките си римска вила Армира. Наблизо е защитената местност „Меандрите на Бяла река“. На няколко километра от селото е изградена площадка за подхранване на черен лешояд, който е застрашен от изчезване вид. В района на близкото село Костилково има стадо каракачански коне, създадено по проекта „Новото тракийско злато“.

Основният поминък на местното население е селското стопанство, предимно животновъдство и тютюнопроизводство. Традиционно се отглежда и сусам, от който се произвежда сусамов тахан. Няколко местни фермери от Пелевун, сред които са и сем. Хускови, по примера на други две източнородопски села - Горно поле и Рабово, правят първи стъпки в съчетанието на земеделие със селски туризъм.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още