Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

НТЗ с две отличия от Кулинарния фестивал в Ивайловград

„Новото тракийско злато“ (НТЗ) спечели две отличия на първия Фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия” , който се състоя на 1 и 2 септември в Ивайловград. 

Петко Ангелов от мрежата на НТЗ получи наградата „Най-вкусен продукт“ за домашна халва – смес от тахан, мед и пълнозърнесто брашно от лимец. Обявявайки наградата, от журито добавиха, че това е не само най-вкусен, а и най-здравословен продукт. Проектът„Новото тракийско злато“ бе отличен с грамота за отлично участие в проявата.

Биологични и в преход производители от мрежата на „Новото тракийско злато“ представиха своята продукция – грозде, вино, ядки, ябълки, хляб от лимец, салата от лимец, бял и черен нахут, домашна халва от тахан, лимецово брашно и мед.  Гостите на Кулинарния фестивал се спираха на двата щанда на проекта не само да опитат и да си купят източнородопски продукти от мрежата на НТЗ, но и обменят опит с производителите – Димо Карабоюков, Красимир Арабаджиев (Касим), Йонко Тодоров, Георги Шишков, Петко и Стефка Ангелови и др., както и да разговорят с координатора по биоземеделие в проекта доц. Владислав Попов. Сред гостите на НТЗ беше и кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

НТЗ представи и много материали, издадени по проекта – Кулинарния пътеводител за Източните Родопи, който съдържа рецепти за местни ястия, които могат да бъдат приготвени с биосъставки и информация как потребителите да се свържат с производителите, туристически брошури и дипляни с информация за забележителностите на района и за посещения във ферми на биопроизводители.

През 2009 г. проектът „Новото тракийско злато“ започна със седем сертифицирани и в преход биопроизводители от района на Източните Родопи. Днес повече от 35 производители и преработватели са сертифицирани или са в процес на конверсия към биопроизводство, като всички са контролирани от сертифициращи организации. Повече от 200 души бяха информирани и обучени в биологично земеделие и животновъдство в рамките на 11 обучителни мероприятия (курсове, семинари, работни срещи) по Програмата на НТЗ за обучение. До края на 2012 бяха издадени три наръчника по биологично земеделие (принципи и практики; производство на биологични билки; биологична защита на растенията). Повече от 17 фермери и преработватели бяха подкрепени финансово от проекта чрез схема, която покри 50% от разходите им по сертификация през 2011 г. и им даде възможност да кандидатстват по Мерки 121 и 123 на Програмата за развитие на селските райони.  През настоящата  2012 г. проектът подкрепя производителите също с машини и техника, както и за сдружаване с цел подобряване на количеството и качеството на биопродукцията от региона.

Виж тук снимки от Фестивала и представянето на НТЗ

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още