Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

НТЗ на Фестивала „Кулинарното наследство на Тракия”

 „Новото тракийско злато“ (НТЗ) ще представи биопродукти и издадения по проекта Кулинарен пътеводител за Източните Родопи на първия по рода си Фестивал на традиционните храни, поминък и занаятиКулинарното наследство на Тракия.

Фестивалът се организира на 1 и 2 септември в Ивайловград от местното читалище „Пробуда 914”.

Биологични и в преход производители от мрежата на „Новото тракийско злато“ ще представят своята продукция – грозде, вино, ядки, сусам, тахан, мед, ябълки, билки. На двата щанда, на които ще се представи НТЗ, ще има и много материали, издадени по проекта – туристическа карта и пътеводител за Източните Родопи, туристически брошури и дипляни с информация за забележителностите на района и за посещения във ферми на биопроизводители. Гостите на фестивала ще могат да си купят Кулинарния пътеводител за Източните Родопи, който съдържа рецептти за местни ястия, които могат да бъдат приготвени с биосъставки и информация как потребителите  да се свържат с производителите.

Доц. Владислав Попов, координатор по биоземеделие в НТЗ, ще представи дейностите и постигнатите резултати по проекта, както и новите инициативи за подпомагане на биофермерите от региона.

Фестивалната програма предвижда дегустации, демонстриране и обучение на занаяти, продажба на сувенири, картини, картички, разнообразие от продукти. Участници ще производители на плодове и зеленчуци, мед, тахан, вино и ракия, тестени изделия, млечни продукти, сладка, билки и подправки, плетива, майстори на домашно тъкачество, приложници и художници. Очакват се професионални готвачи от България, Гърция и Турция, които ще представят ястия от националните кухни на трите държави. Една от атракциите ще бъде демонстрацията от елитен майстор-готвач на карвинг (извайване на скулптори от плодове и зеленчуци). В кулинарните приготовления ще се включат и любители-готвачи от Ивайловград и района.

Събитието се осъществява със съдействието на фондация „ Америка за България“ и платформа „ Агора“ по проект "Активни граждански общности чрез читалищата в България". Целта на проекта е да се популяризират традиционният местен поминък, храните и занаятите. Организаторите имат намерение да организират фестивала ежегодно и да го включат в „културната визитка” на Ивайловград.

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още

Какво е Новото тракийско злато

"Новото тракийско злато” (НТЗ) в периода 2009-2014г е българо-холандски проект...

Прочети още