Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Събор в Пелевун за първи път от 18 години

Жителите на Пелевун, Ивайловградско организираха на 11 август, събота, събора на селото си след осемнадесетгодишно прекъсване. С подкрепата на Община Ивайловград пелевунци възстановиха традиционния до 1994 г събор, посветен на завръщането на малозаийските българи по родните им места.

Празникът събра десетки хора, сред които  кметът на Ивайловград Диана Овчарова и координаторът по туризъм в „Новото тракийско злато“(НТЗ)  Михаела Кирчева. 

 Празникът включваше дегустация на традиционни местни ястия, посещение на музея, фолклорна програма на пелевунските баби, които за първи път пяха пред многобройна публика и програма на свираченските баби от читалището в село Свирачи. По-голяма част от гостите бяха млади хора, които до късно извиваха кръшни хора на площада пред паметника на Капитан Петко войвода.

Село Пелевун е сгушено между последните ридове на Източните Родопи, в подножието на връх "Св. Илия", наричан от местните "Бърчинката".То е второто по големина село в община Ивайловград. На няколко километра от селото се намират останките от старинната крепост „Лютица“, която местните жители наричат "Калето". В близост до селото (местността "Чаирите") има останки от тракийски долмен, обявен за археологически паметник на културата с национално значение. Наблизо е  защитената местност „Меандрите на Бяла река“. На няколко километра  от селото е изградена първата в страната площадка за изхранване на черен лешояд, застрашен от изчезване вид. Основният поминък на местното население е селското стопанство, предимно животновъдство и тютюнопроизводство. Традиционно се отглежда и сусам, от който се произвежда сусамов тахан.

Няколко местни фермери от Пелевун по примера на други две източнородопски села-  Горно поле и Рабово, правят първи стъпки в съчетанието на традиционното земеделие със селски туризъм. С подкрепата на НТЗ на финален етап е подготовката на туристическата атракция “Пътят на сиренето” в овцефермата на сем. Хускови. Семейството е одобрено за финансиране по Програма за развитие на селските райони, с което ще ремонтират и обзаведат къща за гости в селото.

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още

Каракачанска овца

Каракачанската овца е най-близка до дивия предшественик на домашните овце –...

Прочети още