Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Жътва на лимец събра много хора на Фестивала в с. Рабово

Млади и стари се включиха във възстановката на жътва на лимец на 28 юли. Това беше акцентът в третото издание на Фестивала на хляба в Източните Родопи, който се състоя в с. Рабово, Община Стамболово на 27, 28 и 29 юли.

Гостите на фестивала проследиха пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в Българияот жътвата през вършеенето, меленето, месенето до изпичането му. Всички опитаха топъл и уханен хляб от лимец, както и вкусни биологични и местни храни и напитки.

Земеделците извървяха дълъг път на селекция, докато се стигне до съвременните сортове зърно, но в традицията ни са старите сортове, които са и устойчиви на климатични промени, посочи при откриването на Фестивала областният управител на Кърджали Иванка Таушанова.Старите забравени сортове зърно се възвръщат, посочи и доц. Владислав Попов, координатор по биоземеделие проектаНовото тракийско злато. Той изтъкна социалния момент на събитието: присъствието на земеделски производители, преработватели, търговци, на представители на администрацията, на туристи и посетители от цялата страна.

Бяха обявени победителите в организирания за първи път в България конкурс за най-интересен, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец. Със златен лимец бе отличен майсторът-хлебар Свилен Класанов за хляба си от лимец с нигела. Сребърен лимец получиха Станка Георгиева за дерменджийска питка от лимец със сода и Георги Ангелов за бира от лимец. С уикенд в къщата за гостиТепавицатабяха отличени Катерина Рангелова за кракери от лимец, Румен Георгиев за квас от зелен лимец и Рене Бустен за бира от лимец.

Фестивалът премина с песни. Полето с лимец, както и къщата за гостиТепавицатабяха огласяни от красивите гласове на женския певчески състав от с. Аврен.

За първи път Фестивал на хляба в с. Рабово беше организиран през юли 2010 година. Интересът към автентичните сортове зърнени култури нараства постоянно поради повишеното търсене на биохрани и на храни с диетични и здравословни качества.

Инициатор на фестивала е земеделският производител Петко Ангелов, част от мрежата на Новото тракийско злато (НТЗ) . Той се занимава с възраждането на лимеца от седем години. Започва с една шепа зърна, а днес обработва 120 декара лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гостиТепавицатав с. Рабово. Българско-холандският проект «Новото тракийско златоподпомага Петко Ангелов и биопроизводителите на зърно в района на Източните Родопи с машина за почистване и подобряване качеството на зърното, както и чрез инвестиция в подобряване условията за туристите в къщите за гости в региона.

Виж тук снимки от жътвата на лимец, а тукза конкурса за уникален хранителен продукт от лимец

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още

Защитени зони по Натура 2000

Централно място в политиката на ЕС за опазване на природата и биологичното...

Прочети още