Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Наблюдение на рядък орел в Източните Родопи

Голям креслив орел (Aquila clanga) бе забелязан през юли в Източните Родопи. Наблюденията на този орел са изключителна рядкост за района.

Големият креслив орел бе наблюдаван и идентифициран от Христо Христов, координатор по дива природа в „Новото тракийско злато“ (НТЗ) и Тим Ашбрюк, студент – доброволец при проекта на 20 юли 2012 между селата Лясковец и Зимовина, община Стамболово. Двамата познават много добре малкият креслив орел, който често се бърка с големия. За съжаление Христо и Тим не успяха да направят снимка, но вижте тук как изглежда големият креслив орел. Според Христо Христов най-вероятно става въпрос за скитаща птица.

Според наша информация досега Голям креслив орел в Източните Родопи е наблюдаван само на Бяла река - от видния български орнитолог и председател на Българското дружество за защита на птиците д-р Петър Янков, както и от холандския експерт по околна среда Лео Линарц (през 2006 година).

Големият креслив орел е включен в Червената книга на България като критично застрашен вид, а в Червения списък на световно застрашените видове е със статус уязвим.

Прочетете тук повече за Големия креслив орел

Вижте тук за птиците в Източните Родопи

Снимка на Лео Линарц
 
 
 
 
 
 
 

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още