Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Фестивал на хляба в Източните Родопи 2012

Възстановката на жътва на лимец ще е един от акцентите на третото издание на Фестивала на хляба в с. Рабово, Община Стамболово (Източните Родопи), който се организира на 27, 28 и 29 юли.

Гостите на фестивала ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в Българияот жътвата до изпичането му, както и да опитат прясно изпечен хляб.

Кулминацията на фестивала е на 28 юли, когато е автентичната жътва на лимеца, вършитбата, отвяването на зърното, меленето, месенето и печенето на хляба, както и коктейлът с биохрани и продукти от лимец. В късния следобед ще бъдат обявени победителите в организирания за първи път в България конкурс за най-интересен, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец. На 29 юли се предвижда дискусия на темаЛимецътхрана на бъдещето, както и учредяването на Асоциация на производителите на стари сортове зърнено- житни култури.

За първи път Фестивал на хляба в с. Рабово беше организиран през юли 2010 година. Гостите на единствения по рода си Фестивал на хляба в Източните Родопи през миналата година бяха 180. Тази година инициаторът на фестивала Петко Ангелов очаква над 200 гости. Интересът към автентичните сортове зърнени култури нараства постоянно поради повишеното търсене на биохрани и на храни с диетични и здравословни качества.

Земеделският производител Петко Ангелов е част от мрежата на Новото тракийско злато (НТЗ) . Той се занимава с възраждането на лимеца от седем години. Започва с една шепа зърна, а днес обработва 120 декара лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гостиТепавицатав с. Рабово. Българско-холандският проект «Новото тракийско злато“ подпомага Петко Ангелов и биопроизводителите на зърно в района на Източни Родопи с машина за почистване и подобряване качеството на зърното, както и чрез инвестиция в подобряване условията за туристите в къщите за гости в региона.

Виж ТУК подробната програма на Фестивала, а тук изискванията в конкурса за продукт от лимец

Родопско късорого говедо

Родопско късорого говедо е най-малобройната порода говеда в България. То е...

Прочети още

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още