Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Холандският вестник „Трау“ за Източните Родопи и „Новото тракийско злато“

Огромно разнообразие на растения и животни – 70 процента от грабливите птици на Европа се срещат тук, никъде на континента няма такова богатство на влечуги както в този район, тези, които обичат диви цветя, са запленени.

Това е накратко описанието на Източните Родопи, което журналистката Петра Висерс дава в статията си в холандския всекидневник „Трау“, поместена на 4 юли. Петра бе в групата на петимата холандски журналисти, които през юни посетиха Източните Родопи по покана на „Новото тракийско злато“ (НТЗ).

Статията разказва за усилията на проекта да възвърне в природата на този красив край изчезнали едри тревопасни като тарпаните - дивите коне, които от септември 2011 живеят край изоставеното село Сбор, Крумовградско. Тарпаните са вече много популярни, отбелязва изданието. В Дните на тарпана през пролетта дойдоха да ги видят много хора – туристи от цялата страна, но и от чужбина. Проектът допринася и за развитието на  биологичното земеделие в района – подпомагайки местните фермери, подкрепяйки ги за получаването на евросубсидии, както и да се сдружават в малки кооперации. Първото вино от биогрозде от Източните Родопи спечели тази години второ място на българско винено изложение. Амбициите на проекта са да превърне Източните Родопи в популярна туристическа дестинация за природолюбители. Целта не е масовият туризъм, отбелязва статията. Чрез обучения и и малка финансова помощ проектът подкрепя местни хора да отворят къщите си за гости. „Искаме да привлечем хора, на които им е интересно да общуват с българските си домакини, да вкусят местните ястия и културата“, казва Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в проекта.

Екотуризмът е бъдещето на този район, убедени са и двамата деветнадесетгодишни местни младежи Радослав Петков и Иван Нечевски, с които журналистката е разговаряла.

За да продължи развитието на на района и след края на проекта през 2014 година, „Новото тракийско злато“ номинира Източните Родопи за Rewilding Eurorpe (По-дива Европа).  Rewilding Eurorpe  е европейска инициатива, чиято цел е през 2020 година да превърне един милион хектара изоставена земеделска земя в дива природа. Източните Родопи са в „късата листа“ и ръководителят на НТЗ Франк Зандеринк е настроен оптимистично за шансовете: „Съчетанието на природа и туризъм, което правим тук, е пример за други райони. Щях да бъда много учуден, ако не бяхме номинирани“.

Защитени зони по Натура 2000

Централно място в политиката на ЕС за опазване на природата и биологичното...

Прочети още

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още