Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Скривалище за наблюдение на лешояди в „Студен кладенец“

Холандските журналисти, които бяха миналата седмица в Източните Родопи, бяха първите посетители на новото скривалище за наблюдение и фотографиране на лешояди в ловното стопанство „Студен кладенец“. Остават незначителни довършителни работи и скоро ще могат да се правят резервации.

Скривалището е изградено от Ловното дружество с финансовата и експертната помощ на „Новото тракийско злато“. То е предназначено за четирима души.

Скривалището има безжичен интернет, което дава възможност на фотографите веднага да качват снимки на сайтовете си и да ги споделят в социалните мрежи. Предстои да бъде инсталирана IP камера за наблюдение в реално време в интернет през деня и нощта.

Електричеството в скривалището се осигурява от разположена на покрива фотоволтаична клетка. То е единственото по рода си в България с фотоволтаик.

Предстои отпред да бъде изградено водно огледало, което ще привлича птици и животни и ще увеличи добрите възможности за природолюбителите и фотографите за наблюдение и снимки.

Ловното стопанство "Студен кладенец" е разположено южно от едноименния язовир върху част от склоновете на Източни Родопи. Площта му е 5577 ха. Стопанството и районът около него са обитавани от над 1000 елена лопатара, които са важна хранителна база за три вида лешояди. Около стопанството гнезди повече от половината от българската популация на белоглавия лешояд и основна част от популацията на световно застрашения египетски лешояд. Често в района идва и черният лешояд, който гнезди в близкия резерват Дадя в Гърция.


Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още

Каракачанска овца

Каракачанската овца е най-близка до дивия предшественик на домашните овце –...

Прочети още