Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Лястовица посред зима в Източните Родопи

Скална лястовица (Ptyonoprogne rupestris) е била видяна в Източните Родопи по време на среднозимно преброяване на водолюбивите птици (15-16 януари 2011). Това е първата поява на лястовицата поне от 15 години насам.

Досега периодично са се появявали зимуващи тук щъркели. Зимуващата в Източните Родопи лястовица най-вероятно е знак за глобалното затопляне и промените в климата, според Христо Христов, координатор „Дива природа” по проекта и ръководител на преброяването за Източните Родопи. Скалната лястовица се връща по нашите земи първа от всички мигриращи птици още в края на февруари или в средата на март. Досега не сме наблюдавали зимуваща от този вид, казва той.

Тази година преброителите на птици в Източните Родопи не са видели нито една убита или мъртва птица, не са чули нито един изстрел, не са се натъкнали на нито един бракониер. Това обаче не е така за други части на България, където се докладва от преброителите като голям проблем, казва Христов.

Тазгодишното преброяване на птици в Източните Родопи бе част от младежка образователна програма на българско-холандския проект за устойчивото развитие на района "Новото тракийско злато". Млади хора са били обучавани да разпознават птиците и да боравят с полеви наръчници за наблюдението им. 

Екипът преброители са наблюдавали повече от 5 000 водолюбиви птици от над 30 вида. Преди десет години като цяло са преброени повече от 10 000 птици и са регистрирани над 50 вида зимуващи водолюбиви птици.

Намалението е почти наполовина - и като видово разнообразие, и като количество, разказа още Христо Христов. Например, само зеленоглавите патици тогава са наброявали между 3 и 4 хиляди, сега са между 1 500 и 2 000. От 6-7 години насам липсват наблюдения на бял ангъч и червеноглава патица, както и редица други видове.

Над 200 души са работили по повече от 100 маршрута в рамките на тазгодишното, тридесет и пето поред среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България.  Преброявания имаше в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.


За осъществяване на тази международна инициатива от България работиха шест неправителствени организации, Българската орнитологична централа, представители на национални и природни паркове и районни инспекции по околната среда и водите, а координатор бе Изпълнителна агенция по околна среда.

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още

Младежки Екоклуб

Опазването на „зеленото злато“ - уникалното биоразнообразие на Източни...

Прочети още