Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

За ползата от биологичните храни

Ползата от биологичните храни – както за потребителите, така и за производители им, бе основният акцент на интервюто за телевизия Bulgaria on air на Мартийн Ланкестер, директор на холандската фондация Авалон и  доц. Владислав Попов, координатор по биоземеделие в „Новото тракийско злато“.

Интервюто бе в рамките на трите Дни на кулинарията с биологични и местни ястия от Източните Родопи, организирани от проекта съвместно с Холандското посолство в София и ресторант „Соул кичън“ (7 – 9 юни).

Г-н Ланкестер и доц. Попов отговориха на множество въпроси за богатството на източнородопската кухня и предимствата на готвенето с биологични и местни продукти.

Увеличаването на използването на биопродукти е постепенен процес, посочи Мартийн Ланкестер. Опитът в Холандия показва, че са нужни повече от двадесет години, за да започнат все повече фермери да се занимават с биоземеделие. Това от своя страна води да увеличаване на потреблението на биохрани и до възможността много ресторанти да предлагат биоястия. В тази посока са и усилията на проекта „Новото тракийско злато“, който трансферира холандско ноу-хау в Източните Родопи за успешното партньорство между дива природа, екотуризъм и биологични храни. Тази концепция вече успешно работи в Холандия, Латвия, Хърватия, но е процес и не можем да очакваме резултати за една нощ, допълни Ланкестер.

Обобщавайки ситуацията в Европа, Мартийн Ланкестер посочи, че потребителите все повече оценяват биологичното производство – не само защото то гарантира на потребителите храни без химикали, а и защото допринася за запазването на биоразнообразието.

Близо 220 са магазините  само в София, които се зареждат с биологични продукти, посочи доц. Владислав Попов. Предстои и вторият етап в биоразвитието на България: насищането на пазара с повече биопродукти.  В момента 85-90 процента от българската сурова биопродукция се изнася. Част от нея се връща обратно в България под формата на преработени продукти, които обаче са значително по-скъпи и това според доц. Попов е дисбаланс, който пречи на увеличаването на биопотреблението.  Проблем е ниската покупателна способност на много българи. Пречка също е ниската информираност за ползите от биопродуктите за човешкото здраве и опазването на природата в България.

 Вижте тук пълното интервю

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още

Българско сиво говедо

Българско сиво говедо е стара местна притивна порода. Според краниологични...

Прочети още