Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница или пълнена тиква със заек?  Яли ли сте някога кокошка в катми или крокмач? Чували ли сте за родопски зелник? А за масленица?

Информация и рецептите за тези ястия можете да намерите в току-що отпечатания Кулинарен пътеводител за Източните Родопи.  Официалното му представяне ще е в Дните на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи на 7, 8 и 9 юни в София и в с. Горно поле, община Маджарово, организирани от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ (НТЗ).  В това първо по рода си кулинарно събитие холандските шеф-готвачи Ерик ван Велувен и Каролина Верхувен в партньорство с български колеги от „Соул кичън“ ще направят презентации, ще подготвят и демонстрират здравословни ястия, приготвени с биологични и източнородопски продукти и ще ги предложат за дегустация на гостите.

Първата по рода си книга е събрала 28 рецепти на типични и популярни ястия от района на Източните Родопи. Пътеводителят дава също и информация за съставките за ястията, както и къде могат да се купят от биологични производители в региона. Приложен е и списък на подбрани туристически места в Източните Родопи – хотели, къщи за гости и ресторанти, които могат да предложат тези ястия.

Кулинарният пътеводител за Източните Родопи е плод на няколкогодишна работа на координатора по биоземеделие в „Новото тракийско злато“  доц. Владислав Попов в сътрудничество с колеги по проекта.

Все повече земеделски производители в Източните Родопи отварят стопанствата си за гости и туристи, които могат на място да опитат пресни биологични плодове и зеленчуци.

„Новото тракийско злато“ подпомага биопроизводителите в района на Източните Родопи. Повече от 180 души са обучени в биоземеделие по проекта в рамките на девет обучителни събития. Публикувани са три наръчника, които се радват на голям успех сред биопроизводителите: за принципите и практиките на биопроизводството, за биобилките и за биорастителна защита. 16 фермера са подкрепени финансово от проекта чрез схема за покриване на 50 % от разходите им през 2011 г. за биосертифициране. В рамките на проекта бяха създадени две моделни биоферми в Източните Родопи – в селата Тополово и Горно поле. В моделната ферма в Тополово две години поред бяха организирани Дни на отворените врати.           

През 2009 година „Новото тракийско злато” започна със седем сертифицирани производители, в момента има над 37 производители - сертифицирани или в преход, както и трима преработватели, контролирани от сертифициращи органи.

ВИЖ ПОВЕЧЕ ЗА ДНИТЕ НА КУЛИНАРИЯТА

Екопътеки

Екопътека от Болярци до ПерпериконОбцина Кърджали, Източни РодопиПреди...

Прочети още

Приключения в Родопите

От 2014 г следете актуални програми и приключения в Родопите на...

Прочети още