Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Време за силивряк

Пролетта е времето на родопския силивряк. Наскоро екипът на Кросбил, който работи над пътеводител за Източните Родопи за природолюбители, го откри на скала близо до язовир „Кърджали“.

В далечното минало преди настъпването на ледниковия период,  растението е обитавало цяла Европа и част от Азия, но днес се среща само в България и Северна Гърция.

Пръв през 1835 г. унгарският ботаник Имре Фривалдски описва растението и го съобщава като ново за науката, а за находището му отбелязва "Румелия, планината Родопи". Година по-късно растението е открито и в Стара планина. Фривалдски го нарича Haberlea rhodopensis в чест на своя учител Карл Хаберле и планината Родопи.

Силиврякът е култовото цвете на траките. Притежава свойството анабиоза (състояние, в което жизнените функции са сведени до минимум). Повяхнало и изсъхнало след суша, след поливане растенито се съживява отново. Според легендите цветето се е родило от кръвта на Орфей.

В близост до гр. Кърджали днес има 4 официално регистрирани находища на силивряк – при селата Дядовци, Любино, Прилепци и Рабово, които са със статут на природни забележителности

Виж тук още за флората на Източните Родопи

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още

Приключения в Родопите

От 2014 г следете актуални програми и приключения в Родопите на...

Прочети още