Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Председателят на парламента и английският посланик на щанда на НТЗ на Майския фестивал

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и английският посланик Джонатан Алън посетиха щанда на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) на Майския фестивал "Бъдеще с традиции – Кърджали 2012" на 26 май. Фестивалът се организира за втори път от Областната управа на Кърджали под патронажа на г-жа Цачева.

Председателят на Народното събрание и английският посланик разговаряха с представители на проекта за неговите амбиции и постигнатото досега в трите му компонента – устойчив туризъм, биоземеделие и дива природа, както и за усилията Източните Родопи да се превърнат в популярна дестинация за алтернативен туризъм.

Г-жа Цачева и посланик Алън получиха туристически брошури по проекта и подаръци – вино от Стамболово и мед от Тополово. Английският посланик бе сред тези, които си купиха пътеводителя за Източните Родопи, издаден по проекта тази година.

Щандът на НТЗ бе посетен от повече гости в сравнение с миналата година. Повече хора си купиха от био- и местните продукти, които бяха изложени: вино, тахан, мед, ядки, карти, пътеводители. Посетителите разговаряха с производители на грозде и вино от Стамболовския край, с Красимир Арабаджиев (Касим), собственик на моделната биоферма  на НТЗ в с. Тополово и с Петко Ангелов от Рабово, собственик на къща за гости и производител на биолимец. Организирани бяха дегустации на вино, домашни баници със сусам и спанак и хляб от лимец.

Касим и жена му Себиха участваха в конкурса за баница със своята къпана баница и спечелиха първо място за баница с биопродукти.

Сред гостите на Фестивала бе заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той съобщи, че според предварителни разчети от туризъм в бюджета се очаква да постъпят над три милиарда евро.  Между пет и осем процента е очакваният ръст на броя на чуждестранните туристи през тази година.


Виж тук за участието на НТЗ в първото издание на Майския фестивал

Снимка: Председателят на парламента
Цецка Цачева на щанда на НТЗ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още