Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Орхидея на... стадиона

Блатният салеп (Orchis laxiflora) е красива дива орхидея, която се среща в Източните Родопи.  Алекс и Алберт, двама от наблюдателните холандски експерти, които работят по пътеводителя на Кросбил за Източните Родопи, я видяха наскоро в Маджарово на терена на...изоставения футболен стадион. Снимката на орхидеята и впечатленията им от Маджарово веднагаха се появи в страницата им във фейсбук.

Orchis laxiflora  расте по влажни ливади, като понякога популациите са многочислени. У нас се среща в райони със средиземноморско климатично влияние, пише сайтът Орхидеите в България.

Районите на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Тук могат да се видят над 26 вида от тези красиви цветя, сред които пеперудоцветният салеп (Orchis papilionaceaе), включен в Червената книга на  България, орхидеята пирамидален анакамптис (Anacamptis pyramidalis), двурогата и паяковидна пчелици (Ophris cornuta, Ophrys mammosa). Само тук в България се среща и орхидеята дремников главопрашник (Cephalanthera epipactoides).

Виж тук още за орхидеите в Източните Родопи

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още