Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Източните Родопи в изложбата „Преоткрий България“

Кромлехът, известен още като "Българския Стоунхендж" и римският път при с. Долни Главанак, Община Маджарово са двете забележителности в Източните Родопи, които са намерили място в изложбата на ЕкспедицияПреоткрий България(1- 15 май 2012). Изложбата е подредена на Моста на влюбените в София.

Кромлехът край с. Долни Главанак е тракийски култов мегалитен паметник. Изграден е от големи вертикални каменни блокове, поставени направо върху скалата на равно разстояние един от друг, така че да описват правилна окръжност. Кромлехът при с. Долни Главанак е единственият по рода си съхранен до днес мегалитен паметник на територията на България. Най-известният паметник от този вид е Стоунхендж в Южна Англия.

Частта от римския път при с. Долни Главанак е разклонение на главния път Виа Диагоналис, който е пресичал Балканите от Сингидунум (дн. Белград) през Сердика (днешна София) до Константинопол и е свързвал Европа с Мала Азия. Пътят при с.Долни Главанак е осигурявал връзката на Източните Родопи с Адрианополис (дн. Одрин) и е използван още от траките в предримско време.

Изложбата представя 58 снимки на исторически паметници, обиколени от екипа на експедиция "Преоткрий България. Инициативата е част от културните събития във връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.

Екопътеки

Екопътека от Болярци до ПерпериконОбцина Кърджали, Източни РодопиПреди...

Прочети още

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още