Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Първият египетски лешояд за тази година видян край Маджарово

Първият египетски лешояд за тази година е бил видян в района на Маджарово, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В рамките на няколко дни подобни наблюдения са направени в Гърция и Северна България.

Птиците се завръщат от по-топлите тропици и субртопици, където са прекарали неблагоприятните зимни месеци. Сега се прибират на Балканите, за да създадат новото си поколение. Подобно на други пролетни мигранти като лястовиците и белия щъркел, египетският лешояд е символ на пробуждането на природата и новото начало. В Източните Родопи, територията с най-много оцелели двойки в България, местните хора го наричат „акбуба” – белият баща и го почитат като свещена птица, носеща мъдрост и спокойствие на районите, където гнезди.

Египетският лешояд винаги е бил помощник на човека - в миналото с големия си брой като естествен санитар в природата, който пречи на разпространението на болести и епидемии, и сега - на ръба на изчезването като индикатор за чиста природа или като туристически обект, важен за икономическото развитие на места със запазена природа. Благодарение на него  наскоро се появи и нова възможност за допълнително финансиране на земеделци и животновъди по мярка 214 „Агроекологични плащания“ към Програмата за развитие на селските райони.

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още