Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

„Новото тракийско злато“ на Агра 2012

Търсенето на биохрани и продукти в света постоянно се увеличава и това осигурява неограничен пазар за българската продукция в Германия, Австрия, Италия и другите държави от ЕС, каза доц. Владислав Попов, директор на Агроекологичния център към  Аграрен университет - Пловдив и експерт по биоземеделие в проекта „Новото тракийско злато“ (НТЗ) при откриването на Международната селскостопанска изложба "Агра" 2012  в Пловдив (6-10 март).

НТЗ участва за трети път на Агра. На щанда на Фондация Авалон и проекта „Новото тракийско злато“ в палата N:3 посетителите имаха възможност да получат информация и обменят опит с производители от Източните Родопи и да опитат вино, мед, сусам, тахан, билки, хляб от лимец и други продукти от района.

Тазгодишното издание на Агра  бе доминирано от биоземеделието с  Първата специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство БиоАгра, организирана в партньорство с фондация АВАЛОН – Холандия и Агроекологичния център към Аграрния университет – Пловдив. За първи път на изложението производителите на биологична растителна и животинска продукция получиха значителна площ за своите продукти. Само преди 2-3 години тези изделия се побираха върху няколко щанда, а сега заемат почти цялата територия на събитието.

Акцент на БиоАгра бе конференцията „Маркетинг в биоземеделието” (7 март), на която бяха  представени знания и опит от водещи страни в ЕС и България. Директорът на дирекция „Растениевъдство” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) Евгения Митрова съобщи, че в схемите на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) за периода 2014-2020 година са предвидени така наречените „зелени плащания“. Тези плащания ще бъдат стимул за преминаване към биологично земеделие, като част от субсидиите, които получават фермерите, ще бъдат обвързани с екологосъобразни земеделски практики. Биоземеделието в България се развива с бързи темпове и вече над 4 милиона декара земя се обработват по екостандарти, съобщи Евгения Митрова. В процес на разработка е и нова наредба за биологичното производство. Целта на Министерството на земеделието е биопродуктите да влязат в менюто на българите.

Херман ван Виссен, съветник по земеделските въпроси в Посолството на Кралство Нидерландия у нас, заяви, че биоземеделието е много печеливш бизнес. Всяка година този сектор отбелязва ръст от 10-15% на европейските пазари.

Доц. д-р Владислав Попов съобщи по време на конференцията, че 85-90% от произведената в България биопродукция се изнася.  В Западна Европа се търсят български екопродукти като твърда пшеница, сусам, розово и лавандулово масло, билки, мед и вино от биогрозде, но е необходимо е да се развие според него и националният пазар . През 2008 г. 408 фирми в България са се занимавали с биопроизводство и биопреработване, а към днешна дата броят им е около хиляда.

Д-р Дарко Знаор, заместник-ръководител на „Новото тракийско злато“ представи основните аспекти на проекта, постигнатото досега и амбициите на екипа, както и работата на фондация Авалон.

По време на Агра бяха представени технологии, оборудване и материали за земеделието от над 50 холандски фирми.  На 7 март отново холандски фирми представиха своите технологични решения за животновъдството и растениевъдството в рамките на семинара “Keep in touch with the Dutch”.  Вечерта на специална Биовечеря холандските фирми се срещнаха със свои български партньори, сред които има и представители на НТЗ и района на Източните Родопи. Бяха представени и дегустирани био- и в преход продукти от целевите райони на НТЗ – вино на Йонко Тодоров от Стамболово, месо на Бети и Николай Василиеви от с. Горно поле, тиква на биоземделците от с.Пелевун, Ивайловградско и др.

Тазгодишното издание на Агра се преценява от експерти като много успешно. Над 20 000 души са посетили изложбата. БиоАгра също е преминала при изключителен интерес, като е бил посетена от над 400 души.

Биопроизводителите, екипът на проекта, както и районът на Източните Родопи бяха обект на засилен медиен интерес. Виж публикации в „Стандарт“, Българското национално радио, Агро, Биоземеделие, Фокус, Нов глас и др.

 
 
 
 
 

Българско сиво говедо

Българско сиво говедо е стара местна притивна порода. Според краниологични...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още