Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Подкрепа за частния търговски сектор за екопродукти в Югоизточна Европа

Пазарът на биопродукти в Европа продължава да расте, като годишният му растеж е между 10 и 15 процента.  Нараства и интересът на потребителите към биопродукти. Затова обучението на ръководни кадри и продавачи придобива все по-голямо значение. Своеобразен отговор на тези нужди дава проектът „E(co)-Qualify“, това съобщава брой 30 на ЕкоКонект, електронен бюлетин за екологичното земеделие в Централна и Източна Европа.

Девет партньора работят върху приспособяването и прехвърлянето на западноевропейския опит за обучение на дребните екопроизводители в България, Гърция, Румъния и Турция. Това вече е третата фаза на проекта E (co)-Qalify. В предхождащите две фази на проекта 20 партньора от десет страни разработиха всеобхватна система за осигуряване на качеството Quality Assurance System (QAS), за да може да се форсира обучението и квалификацията на европейските дребни екотърговци. В третата фаза на проекта E (co)-Qualify III, резултатите ще се трансферират в страни, които не са се възползвали от резултатите на първите две фази. Целият проект се финансира от Европейската програма за обучение във всяка възраст „Леонардо да Винчи“.

Водещата роля и координирането на проекта в третата фаза поема Университетът в Тесалия, Гърция. Участват и две други организации: Асоциацията на дребните екотърговци (Organic Retailers Association ORA ), Виена и Институтът „ Еквалита “ в Кьолн. Общо девет партньора от шест страни участват в трансфера на знания и обучение заедно с три обучаващи организации.

Третата фаза на проекта „E(co)-Qualify III“ започна през октомври 2010 и се очаква да завърши през октомври 2012.

Каква е очакваната практическа полза? Обучаващите и квалифициращи организации в България, Гърция, Румъния и Турция придобиват възможността да въведат „QAS“ във всекидневния процес на обучение и могат да предават знанията за маркетинга на биопродуктите по директен път на дребната екотърговия. Освен това целият проект „E(co)-Qualify“ предлага компютърна платформа за квалификация на участниците по веригата на разпостранение на биопродуктите, която по-късно може да се разшири в една всеобхващаща система за електронно обучение.

Вижте тук повече информация по темата, както цялото съдържание на брой 30 на ЕкоКонект

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още

Приключения в Родопите

От 2014 г следете актуални програми и приключения в Родопите на...

Прочети още