Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Подкрепа за частния търговски сектор за екопродукти в Югоизточна Европа

Пазарът на биопродукти в Европа продължава да расте, като годишният му растеж е между 10 и 15 процента.  Нараства и интересът на потребителите към биопродукти. Затова обучението на ръководни кадри и продавачи придобива все по-голямо значение. Своеобразен отговор на тези нужди дава проектът „E(co)-Qualify“, това съобщава брой 30 на ЕкоКонект, електронен бюлетин за екологичното земеделие в Централна и Източна Европа.

Девет партньора работят върху приспособяването и прехвърлянето на западноевропейския опит за обучение на дребните екопроизводители в България, Гърция, Румъния и Турция. Това вече е третата фаза на проекта E (co)-Qalify. В предхождащите две фази на проекта 20 партньора от десет страни разработиха всеобхватна система за осигуряване на качеството Quality Assurance System (QAS), за да може да се форсира обучението и квалификацията на европейските дребни екотърговци. В третата фаза на проекта E (co)-Qualify III, резултатите ще се трансферират в страни, които не са се възползвали от резултатите на първите две фази. Целият проект се финансира от Европейската програма за обучение във всяка възраст „Леонардо да Винчи“.

Водещата роля и координирането на проекта в третата фаза поема Университетът в Тесалия, Гърция. Участват и две други организации: Асоциацията на дребните екотърговци (Organic Retailers Association ORA ), Виена и Институтът „ Еквалита “ в Кьолн. Общо девет партньора от шест страни участват в трансфера на знания и обучение заедно с три обучаващи организации.

Третата фаза на проекта „E(co)-Qualify III“ започна през октомври 2010 и се очаква да завърши през октомври 2012.

Каква е очакваната практическа полза? Обучаващите и квалифициращи организации в България, Гърция, Румъния и Турция придобиват възможността да въведат „QAS“ във всекидневния процес на обучение и могат да предават знанията за маркетинга на биопродуктите по директен път на дребната екотърговия. Освен това целият проект „E(co)-Qualify“ предлага компютърна платформа за квалификация на участниците по веригата на разпостранение на биопродуктите, която по-късно може да се разшири в една всеобхващаща система за електронно обучение.

Вижте тук повече информация по темата, както цялото съдържание на брой 30 на ЕкоКонект

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още