Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Представяне на пътеводителя за Източните Родопи на ЕКСПО 2012

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и заместник-посланикът на Кралство Холандия Рини Бус бяха първите, които получиха по един брой от   първия пътеводител за Източните Родопи, издаден от „Новото тракийско злато“. Това стана на специална пресконференция в първия ден на международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ СПА&ЕКСПО в София, където проектът участва за трети път.

Реализацията на този проект съвпада напълно с нашата политика за представяне на България като целогодишна дестинация, изтъкна заместник-министър Маринов. Той декларира подкрепата на министерството за „Новото тракийско злато“ и покани екипа на проекта да го представи на три събития през тази година -  на фестивала Зелени дни в края на април в София, на изложението Destination Nature in Paris и на Световния конгрес по туризъм в Швейцария през лятото.

Надявам се пътеводителят да привлече много туристи в Източните Родопи, каза заместник-посланик Бус. Според нея, България не е само страна на слънцето и снега, но и има и много хубава природа, богата култура и история.

Авторът на пътеводителя Георги Палахутев представи съдържанието му: първата част е обща за Източните Родопи, във втората хората ще намерят практична туристическа информация, а третата и главна част е за туристическите райони. Георги е разделил Източните Родопи на девет района, като представя популярни и все още неизвестни туристически обекти, възможности за активна почивка, избрани хотели, къщи за гости и ресторанти, информационни центрове и местни туристически фирми. Всеки район има карта, насочваща къде са разположени туристическите забележителности.

Пътеводителят излиза в средата на проекта „Новото тракийско злато“. Екипът на проекта има амбицията да го надгради, като го превърне в част от програмата Rewilding Europe (По-дива Европа), посочи Йохан Бекхаюс, координатор по екотуризъм и комуникации в проекта. Програмата цели да направи Европа по-диво място с повече пространство за дивата природа. Съвместно с Българското дружество за защита на птиците,  „Новото тракийско злато“ е номинирано да бъде едно от десетте места на „По-дива Европа“. Номинацията сега се разглежда и положителен отговор би означавал по-голяма популярност на района сред природолюбителите.

Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в проекта, представи плановете на екипа през 2012 година.

Екипът огласи няколко предстоящи събития и свои инициативи в Източните Родопи: Кукеровден на 25 февруари  в Ивайловград, официалното откриване на разширението на къщата на гости на сем. Василиеви в с. Горно поле на 26 април, Дните на тарпана (27-29 април) в с. Сбор, община Крумовград, Фестивалът на хляба в края на юли в с. Рабово.

Пътеводителят вече се продава в книжарница Хеликон, както и на сайта на проекта „Новото тракийско злато“.

Виж материали за пътеводителя във в. „Стандарт“, ТВ Европа, ББТ, Българската телеграфна агенция, агенция Фокус, Дарик радио, в. „Дневник“, телевизия България on air.

 

 


Традиционни ястия

Източнородопски: Какво да закусим:  Гюзлеми – в Дивата ферма  Катми –...

Прочети още

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария". 440 км дължина, смесено каране...

Прочети още