Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

По-ентусиазирани са били екотуристите в България през 2011

През 2011 година е отбелязан спад в нощувките в къщите за гости в България между
20-30 %, но за сметка на това екотуристите са били по-отдадени, по-ентусиазирани и по-склонни да платят цената на почивката си, без да я обсъждат или да търсят намаления.

Оценката е на Маргарита Каишева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Асоциацията е основана през 1998 г. и обединява близо 100 члена: национални и регионални туристически сдружения, природни паркове, туроператори за специализиран туризъм, семейни хотели, къщи за гости и физически лица. БААТ е член на мрежата EUROGITES, където представлява селския туризъм в България. БААТ е също официален представител на ECEAT International за България.

Екотуристите в България най-много ценят в почивките и пътуванията си досега с дивата природа, приключенията, гастрономическите изкушения.

Все повече хора научават за възможностите за екотуризъм в България. Рекламата на страната върви най-вече на принципа „от уста на уста“ и със скромните по мащаб усилия на ентусиазирани туроператори, твърде малко на брой, за да сътворят национално значим резултат. Това, според Каишева, трябва да намери по-добро решение с помощта на държавата и централните институции, определени за тази роля. Друга промяна биха могли да бъдат повече телевизионни предавания.

Жизнено важна за сектора е целенасочената държавна политика за рекламиране на България като екодестинация, подчертава Каишева. Като друго  предизвикателство пред българския екотуризъм тя посочва професионалното отношение към гостите, за което е нужно да се въведат стандарти за качествено обслужване и държавата вече е поела инициативи в тази насока.

В България подценяваме българския клиент и повече говорим за чуждите туристи, но именно българите са потенциалът на българския екотуризъм, казва още Маргарита Каишева.

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още