Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Европа става по-дива

Основната статия в януарския брой на списание ГЕО е посветена на темата за възвръщането на големите животни в Европа, известно като програмата Rewilding Europe (Подивяване на Европа). Заглавието на статията, илюстрирана с уникални снимки, е „Европа става по-дива“.

Статията излиза като водещ материал в издания на ГЕО в 11 страни -  от Бразилия до Словакия, от Испания до Индия.

Авторката Анке Шпарман е пътувала в Холандия, Испания, Словакия, Португалия, Холандия, Германия и Полша, за да проследи колко богата е била природата на Европа и как това богатство може да бъде възвърнато. В началото на пътуването си тя смята, че словосъчетанието „Европа и диво място“ е немислимо, но постепенно вижда с очите си, че това е възможно,след като постепенно в древните си местообитания се завърнат дивият кон, рисът, бобърът, вълкът, мечката...

С огромното си биоразнообразие българските Източни Родопи могат да се превърнат в диво място на Европа. Проектът „Новото тракийско злато“ допринася за това. В Източните Родопи вече бяха реинтродуцирани тарпани (диви коне), върви реинтродукцията на благодорен елен, предстои възвръщането на зубъра. Източните Родопи имат уникалния шанс да се включат в програмата Rewilding Europe и „Новото тракийско злато“ работи усърдно да го постигне.

Защитени зони по Натура 2000

Централно място в политиката на ЕС за опазване на природата и биологичното...

Прочети още

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още