Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Европа става по-дива

Основната статия в януарския брой на списание ГЕО е посветена на темата за възвръщането на големите животни в Европа, известно като програмата Rewilding Europe (Подивяване на Европа). Заглавието на статията, илюстрирана с уникални снимки, е „Европа става по-дива“.

Статията излиза като водещ материал в издания на ГЕО в 11 страни -  от Бразилия до Словакия, от Испания до Индия.

Авторката Анке Шпарман е пътувала в Холандия, Испания, Словакия, Португалия, Холандия, Германия и Полша, за да проследи колко богата е била природата на Европа и как това богатство може да бъде възвърнато. В началото на пътуването си тя смята, че словосъчетанието „Европа и диво място“ е немислимо, но постепенно вижда с очите си, че това е възможно,след като постепенно в древните си местообитания се завърнат дивият кон, рисът, бобърът, вълкът, мечката...

С огромното си биоразнообразие българските Източни Родопи могат да се превърнат в диво място на Европа. Проектът „Новото тракийско злато“ допринася за това. В Източните Родопи вече бяха реинтродуцирани тарпани (диви коне), върви реинтродукцията на благодорен елен, предстои възвръщането на зубъра. Източните Родопи имат уникалния шанс да се включат в програмата Rewilding Europe и „Новото тракийско злато“ работи усърдно да го постигне.

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още