Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Нова туристическа карта за Източните Родопи

 

Най-новата и най-подробна досега туристическа карта за Източните Родопи бе израбатена от български и холандски експерти по проекта „Новото тракийско злато”.

Картата представя всички забележителности на Източните Родопи като е обхваната територията на десет цели общини (Кърджали, Ардино, Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Крумовград, Ивайловград, Маджарово, Стамболово) и части от още пет общини - Харманли, Свиленград, Неделино, Любимец и Златоград с обща площ от 6 000 кв. км.

Изложена е цялата туристическа информация за района: 38 археологически и исторически забележителности, 32 природни обекта, 15 защитени местности, 13 религиозни места. Специална рисунка разкрива биоразнообразието на Източните Родопи, едно от най-богатите в Европа.

Представени са около 20 вело- и пешеходни маршрута. Има отбелязани местата за наблюдение на птици (за орнитоложки турове), точките, подходящи за наблюдение на бозайници и влечуги (за пътуванията от типа Wildlife), както и красивите панорамни гледки, които Източните Родопи разкриват. С различни цветове е отбелязан разнообразният ландшафт на този район – гори и открити площи, което прави картата уникална.


Първият тираж на картата е 2 500 броя: 1500 бр. на български и 1000 бр. на английски.
Издаването й е финансирано от проекта „Новото тракийско злато”. Приходите от първия тираж на картата ще бъдат използвани за актуализираното й преиздаване.

Картата ще се продава в хотели и къщи за гости в Източните Родопи, в книжарници и на бензиностанции, в интернет, а в края на март – и на сайта на „Новото тракийско злато“.

Картата е само един от продуктите с марката „Новото тракийско злато”. Холандско-българският екип на проекта започва работа по нейното продължение - издаването на първия туристически пътеводител за Източните Родопи.

 

 

 

 

 

 


Родопско късорого говедо

Родопско късорого говедо е най-малобройната порода говеда в България. То е...

Прочети още

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още