Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Възможностите за екотуризъм в България бяха представени в Лондон

Възможностите за екотуризъм в България бяха представени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на среща с британски журналисти в Българския културен институт в Лондон. Тя бе придружена с дегустация на български вина и традиционни национални коледни ястия. Проявата е по проекта за промотиране на българския туризъм във Великобритания.

Презентацията предложи информация за различни форми на екотуризъм – от маршрути сред дивата природа и националните паркове, през екопътеки и опознавателни турове по биоразнообразие, до приключенски туризъм (рафтинг, скално катерене, изучаване на пещери и др.). Тя беше изключително интересна за британските журналисти, за които трендът "екотуризъм" е много актуален, съобщиха от Министерството. Представителите на медиите бяха впечатлени от огромното биоразнообразие на страната ни въпреки малката й площ. Повечето от тях признаха, че информацията ги е изненадала и е събудила любопитството им към България като туристическа дестинация.

България има над 320 регистрирани зони за опазване според "Натура 2000", които покриват над една трета от територията й. 114 от тях са терени, обитавани от редки птици. Страната е своеобразен рай за орнитолозите с над 400 вида птици. В България могат да се срещнат общо над 27 000 видове безгръбначни животни и около 12 000 вида растения, което я превръща в една от европейските страни с най-голямо биоразнообразие.

Източните Родопи са един от районите с най-богато биоразнообразие в България и в Европа.

Флората на Източните Родопи включва 1962 растителни вида. Има 23 български ендемита, 6 растителни видове са ендемични за Родопите и 92 са ендемитни за Балканите.Установени са общо 4329 животински вида в Източните Родопи, от които 278 вида птици. Източните Родопи са единственото място за размножаване на белоглав лешояд в България и най-важната област за размножаване на световно застрашения египетски лешояд на Балканския полуостров. Районът е своеобразна крепост за вълци, чакали и видри в България. Виж още за Източните Родопи

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Каракачанска овца

Каракачанската овца е най-близка до дивия предшественик на домашните овце –...

Прочети още