Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Страната ще привлича европейски туристи с посланието

С 4.1 млн. лева се увеличават средствата за национална туристическа реклама през следващата година, като ръстът е основно за сметка на проектите, финансирани по линия на Оперативната програма "Регионално развитие". Това стана ясно по време на заседанието на Националния съвет по туризъм (НСТ), което отчете годишната програма за национална туристическа реклама през 2011 г. и представи новата за следващата година. Това съобщава МИЕТ.

През 2011 г. предвидените средства за национална туристическа реклама бяха 18.7 млн. лв., от които 7.7 млн. лв. по програмния бюджет на МИЕТ, а останалите - по ОПРР. За 2012 г. общата сума е 22.8 млн. лв. Осем млн. лв. от тях са осигурени от бюджета на МИЕТ, а останалите – по ОПРР, стана ясно по време на заседанието.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подчерта, че винаги когато се говори за България като добро място за инвестиции, се споменава и туризмът, а в тази комбинация има особена синергия, която трябва да се развива максимално. Министърът обърна внимание върху доброто представяне на страната ни на големите специализирани изложения в Берлин и Лондон, но подчерта, че и в наглед не толкова важни пазари има много неизползван потенциал. Той даде за пример Македония, Узбекистан, Азербайджан, Полша, където има не по-малко платежоспособни туристи, отколкото в Швейцария.

България е получила предложения да бъде страна партньор на туристическите изложения в Скопие и Баку, както и за участие в предстоящите осма световна среща и изложение за приключенски туризъм в Люцерн, информира зам.-министър Маринов.

От януари до октомври 2011 г. България е посетена от 5.8 млн. чуждестранни туристи, което е с 4.4% повече спрямо същия период на 2010 г., сочи отчетът. Приходите от международен туризъм за 9-те месеца на 2011 г. са 2.5 млрд. евро – ръст от 3.7 %. През 2010 г. посещенията на чужденци у нас с цел туризъм са били 6 047 013 по данни на Световната организация по туризъм. Наблюдаваме ръст от 5.4 % спрямо 2009 г.

През идната година водещите послания в рекламната кампания в сектора ще са "България – модерна дестинация през четирите сезона" (за европейските пазари) и "Открий България" (за далечните – Азия, Америка, Близък и Среден изток). Фокусът пада върху специализираните продукти: културен, балнео, спа- и уелнес туризъм, и върху личностните ценности за потребителя, а не само на конкурентната цена. При подбора на средствата особено внимание е отделено на модерните медии – уебмаркетинг, социални мрежи, високи технологии, новия туристически портал и др.Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още

Първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на...

Прочети още