Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Преброяване на белоглавите лешояди в България и Гърция

Данните от извършеното преброяване на 19.11.2011г. на нощуващите белоглави лешояди в България и Северна Гърция потвърждават установеното през размножителния период увеличаване на популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи – от 10 двойки през 1994 г. до 35 – през 2005 г. и 56 гнездящи двойки през 2011г., съобщава БДЗП.

В България ежегодният мониторинг обхваща Източни Родопи, Стара планина и Кресненското дефиле. През следобедните часове около 60 участници, разпределени в 30 екипа, се включиха в наблюдението на по-големите скали, традиционно използвани като места за нощувка в районите, обитавани от лешоядите.

Преброяването се провежда за седма поредна година, като нощуващите лешояди се наблюдават едновременно от всички екипи. Целта е да се определи общият брой на популацията им, както и тяхната възрастова структура. В България и Гърция са установени общо 219 белоглави лешояда, като само в българската част на Източните Родопи са регистрирани 150 птици. В гръцката страна на планината са установени 41 нощуващи лешояда.

Преброяването в България е осъществено от екипи на БДЗП, СНЦ „Зелени Балкани”, Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП), а в южната ни съседка - от WWF Гърция и Гръцкото орнитологично дружество.

Още подробности около преброяването може да намерите и тук:

http://wwfaction.wordpress.com/2011/11/22/nightwat/

http://www.greenbalkans.org/show.php?language=bg_BG&id=1284&cat_id=35

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още

Каракачанска овца

Каракачанската овца е най-близка до дивия предшественик на домашните овце –...

Прочети още