Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Прогнозират 4% ръст на туризма в България през 2012 г.

Българският туризъм ще постигне 4% ръст на туризма през следващата година. Това сочи прогнозата на консултантската компания International Business Monitor (IBM), пише „Капитал“. До края на 2016 г. от дружеството очакват броят на пътуващите до България чужденци, включително на почивка, в командировка или транзитно преминаване, да достигне 10 млн.

Според прогнозата на компанията догодина българският туризъм ще продължи тенденцията на ръст от тази година. "Въпреки че 2012 г. се очаква да регистрира леко забавяне на растежа, тъй като част от туристите в региона може да предпочетат да посетят Полша и Украйна, които са домакини на европейското футболно първенство, очакваме да бъде отчете стабилен ръст от около 4% през по-голямата част от периода", казват консултантите в доклада си.

Според тях дългосрочните перспективи са сектора са добри като до 2016 г. пътуванията на чужденци към страната трябва да достигнат 10 млн., включително почивки, командировки и транзитно преминаване. За сравнение очакванията са през тази година те да бъдат общо 8.7 млн.

Според официалните данни на Националния статистически институт, през лятото, когато се генерират около 70% от приходите в сектора, е отбелязан ръст и на броя туристи, и на постъпленията от тях. В периода юли-септември в страната са реализирани 1.76 млн. нощувки, което е увеличение от 18.9% спрямо предходната година. Приходите от тях пък са достигнали 413.7 млн. лв., което е 15.2 на сто спрямо 2010 г.

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още

Винопроизводители, винарни и дегустации

Винарна Тракия в село Поповец Дядо Димовото домашно вино е на пазара от 2012г....

Прочети още