Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Над 20 млн. лв. от ЕС ще са за реклама на българския туризъм през 2012 г

Министерството на икономиката е подало пет проекта по европейската програма "Регионално развитие", които да продължат рекламните кампании на туризма. Те са на обща стойност 20.5 млн. лв. и се очаква да започнат да се изпълняват през следващата година, показват данните за изпълнението на средносрочната рамкова инвестиционна програма, поискани от capital.bg.

Повечето от новите проекти са продължение на настоящите, като за първи път България ще се рекламира целево и в Румъния, Швеция, Полша и Украйна.

Световни тв канали и целеви кампании

И през следващата година голяма част от европарите за промоция на туризма ще бъдат отделени за ТВ реклама в чужбина, съобщава „Капитал“. Министерството предвижда да повтори кампанията по паневропейските канали Eurosport, Euronews, National Geographic и Discovery, за която ще бъдат отделени 6.3 млн. лв.

Освен международната тв реклама икономическото министерство планира и провеждането на целеви кампании в отделни държави. През тази година имаше две такива - в Германия и Русия, а в момента тече сходна кампания и във Великобритания.

Нови пазари

През следващата година обаче целевите реклами ще бъдат насочени към Румъния, Швеция, Полша и Украйна, в които България досега не се е представила извън участието си на специализирани изложения. За тях се очаква да бъдат отделени най-много средства - 7.2 млн. лв. По данни на националната статистика от 2007 г. насам от Румъния идват най-много туристи.

Доскоро те бяха концентрирани предимно по Северното Черноморие, но през последните две години броят им расте и в южните, ски и СПА курортите. Туроператорите нареждат Украйна и Полша пък сред страните с най-голям потенциал за ръст на летните туристи през следващите години.

Вътрешна реклама

Икономическото министерство планира да продължи и рекламната кампания на туризма на вътрешния пазар, става ясно от информацията. По план за нея трябва да бъдат отделени 3.1 млн. лв. През тази година ведомството проведе кампанията "Потърси България", която включваше тв, радио, печатна, интернет и външна реклама.

Ведомството на Трайчо Трайков е подало и проект за 1.5 млн. лв. за участие в специализирани изложения и организиране на информационни турове за туроператори, както и 2.2 млн. лв. за маркетингови проучвания.

По програма "Регионално развитие" са заложени 63.9 млн. лв. за реклама на туризма, като парите могат да се използват единствено за тази цел до 2013 г. В момента икономическото министерство работи по 9 проекта на обща стойност 43.4 млн. лв. Освен за реклама част от парите бяха използвани за създаване на туристически сайт, изготвяне на нови критерии за работата на информационните центрове в градовете и др.

Основните проекти:
7.2 млн. лв. за целеви реклами в Румъния, Швеция, Полша и Украйна
6.3 млн. лв. за нова кампания по паневропейските телевизии
3.1 млн. лв. за реклама на България пред българи
2.2 млн. лв. за маркетингови проучвания
1.5 млн. лв. за участие в специализирани изложения и организиране на информационни турове за туроператори

 


 

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още

Приключения в Родопите

От 2014 г следете актуални програми и приключения в Родопите на...

Прочети още