Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Природни феномени

Вкаменената гора  

Местоположение: Намира се в землището на село Равен (Момчилградско), в дълбок дол, наричан от местните хора Габъз дере. “Дърветата” се простират от двете страни на дола в продължение на 120 м. Представляват двадесетина пъна, с вид на обгорели от огън дървета. Високи са до 1 – 1,5 м. и са с дебелина 0,4 – 0,6 м. В напречното сечение на дънерите ясно се различават годишни кръгове. Равенската гора е уникална с това, че дърветата са прави. Друга такава няма открита в България.

Прочети още

Petrified Forest

 

Защитена местност „Пчелен камък“  

Местоположение: Между селата Пчелари, община Стамболово и Котлари, община Крумовград, преди железния мост над река Арда, в близост до защитена местност Орешари.
Описание:
Представлява тракийско скално светилище, състоящо се от група скали, върху които са изсечени няколкостотин трапецовидни ниши с култово предназначение.

Прочети още


Каменните гъби   

Местоположение: Намират се източно от с. Бели пласт, община Кърджали току до самия път. Гъбите изникват изведнъж до вас и ви омагьосват с внушитения си размер и приликата на истински гъби. На височина достигат до 2,5 м., заемат площ от 3 дка, а на цвят са с розови пънчета и зеленикави шапки.

Произход: Всъщност гъбите са изваяни в риолитови вулканични туфи. Оцветяването е причинено от различни минерали: розовото – от...

Прочети още


Каменната сватба 

Местоположение: Намира се до с. Зимзелен, на около 3 км източно от Кърджали. Забелязва се отдалеч заради специфичното оцветяване на скалата в бяло и розово, предизвикано от съдържанието на метални окиси. Открояват се различни каменни фигури – на хора, коне, птици и др., според вашето въображение.

Произход: Формирането на тази природна композиция е започнало преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъно на топло, плитко море...

Прочети още


КК “Белите брези”

 Местоположение: Намира се на 30 км от град Кърджали и на 6 км от Ардино.

Описание: Това е единственото естествено находище на бяла бреза в Родопите и едно от най–живописните места в региона на Ардинска община. Такива са рядкост и в цялата страна. Гората представлява мозайка от бреза, бук и бор. Съчетанието на тези дървесни видове прави въздуха по–чист – излъчващите се от брезата фитонциди го стерилизират, борът го ароматизира, а букът го насища с кислород.

Статут: Белите брези е обявен за курорт с местно значение, чийто въздух лекува белодробни и алергични заболявания. Цялата му площ възлиза на 4000 дка.

Достъп: От град Кърджали в посока запад към град Ардино. До асфалтов път.

 

Belite brezi

Скален прозорец 

Местоположение: Намира се в Големия дол на с. Костино, Кърджалийско, в район с изключителен ландшафт и гледка към язовир Кърджали. Представлява естествена форма, образувана под въздействието на преминаващото под нея буйно дере. Височината на моста е 10 м, дължината 15 м,  ширината 7 м, а дебелината на платното е 1,5 м.

Прочети още
 

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още