Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Ивайловград

“Най-хубавото място във всемира,
най-хубавият кът на този свят
е точно между Арда и Армира
и носи името Ивайловград!”

Ивайло Балабанов (поет от Ивайловград)

Разположен в най-югоизточната част на Родопите, районът на Ивайловград е силно повлиян от средиземноморския климат. Тук растат едни от най-девствените гори в България, както и екзотичните маслини и дафинов лист. Кръстопът на култури от дълбока древност до наши дни, Ивайловград пази следите на няколко цивилизации - долмени, могили, гробници, крепости, храмове. Природата и богатата история са оставили своите отпечатъци върху обичаите, вярванията и поминъка на местното население, което пази и съхранява уникалните си традиции.

Община Ивайловград е екологично чист район, тъй като тук няма големи промишлени обекти, които да замърсяват околната среда. На нейна територия е третият язовир от каскадата по река Арда, който е построен през 1964 година и един от най-живописните в България. Крайбрежието  му е потънало в зеленина и привлича многобройни природолюбители. Язовирът предлага отлични условия за риболов на сом. Ежегодно, в началото на юни, тук е финалът на Републиканската регата по кану каяк.

Самият град Ивайловград днес наброява 4423 жители. В архитектурно отношение доминираща сграда в центъра на града е читалище “Пробуда”, строена през 1971 г. Точно до нея е и Мутафчиевата къща, която за кратко е изпълнявала функциите на туристически информационен център. Впечатляваща е и сградата на Историческия музей - бивша римска баня. Днес е реконструирана и преустроена за целите на музея, който е поел и функциите на информационен център. В историческото ядро на Ивайловград са запазени и традиционни къщи от провинциалния тип на богатата родопска къща. В никакъв случай не трябва да пропускате да посетите църквите в селата Пелевун, Покрован, Хухла, Свирачи, Белополяне, Мандрица и Долно Луково, както и манастира "Св.Св.Константин и Елена" югозападно от Ивайловград по пътя за крепостта Лютица.

Няколко са защитените територии (ЗМ), които приютяват разнообразните представители на флората и фауната, но и извън тях природата в Ивайловградския район е забележителна. Маркирани екопътеки има изградени на няколко места около ЗМ Бяла река, към крепостта Лютица, към крепостта при село Хухла и др. Информационни табели, печатни и рекламни материали могат да се намерят в музея и в офиса на проект Новото тракийско злато в Кърджали.

Дългите години изолация на тази гранична зона запазват природата й непокътната от човешка ръка. На територията на общината могат да се видят уникални видове на флората и фауната. Единствено в ЗМ Меандрите на Бяла река например, могат да бъдат наблюдавани уникалната в световен мащаб риба "родопски щипок", змиеокия гущер и ендемичния вид водно конче "пролетна зеленка". Раят на орхидеите се намира южно от Ивайловград, по пътя за село Мандрица в ЗМ Ликана - малко, но изключително с видовото си разнообразие място. Редкият белогръб кълвач, растението дактилориза романа, видрата и рядката каспийска блатна костенурка са само част от съкровищата, които крие този прекрасен край.

Сред най-ценните паметници на културата в община Ивайловград и Източните Родопи е античната вила „Армира”, разположена на около 4 км южно от града. Това е най-пищно украсеният частен дом от римската епоха, разкрит по българските земи. Асфалтов и чакълест път води до самата вила, има паркинг и дежурен екскурзовод. Недалеч от Армира се намират останките на една от най-големите могили от римско време, открита и разграбена от иманяри - тази при село Свирачи. Интересни са още византийската крепост при село Хухла (северно от Ивайловград) и атеренския мост от римско време до манастира "Св.Св.константин и Елена".

Средновековната крепост Лютица е разположена западно от Ивайловград и една от най-големите крепости в България от византийската епоха. Известна е още като Мраморния град, тъй като в изграждането на крепостните стени е използван местен мрамор, с какъвто е била украсена и вила “Армира”. До нея се достига само пеш като са възможни два подхода - откъм Ивайловград и манастира "Св.Св.константин и Елена" и по селски пътища откъм с. Кобилино и Пелевун.

Любителите на доброто вино непременно трябва да посетят винарската изба на семейство Ямантиеви, а тези, които почитат добрите традиции и полезната храна - таханджийницата, откъдето могат да си закупят прясно смлян сусамов тахан.

Места за настаняване в Ивайловград и района ТУК

Най-близък граничен КПП - за Гърция: Славеево - Кипринос; за Турция: Капитан Андреево - Капъкуле.

Пътеводител за Ивайловград

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още