Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Предвиденият национален бюджет за животновъдство и зеленчукопроизводство за 2012 г. е гарантиран

Няма промяна в размера на договорените национални средства за държавни помощи и доплащания към европейското финансово подпомагане в секторите животновъдство, в това число говедовъдство, овцевъдство, козевъдство, индустриално свиневъдство и птицевъдство, както и за подпомагане на производителите на картофи, плодове и зеленчуци и тютюн. Те остават в размера, в който са записани в подписаното Споразумение от браншовите организации и представители на изпълнителната власт на 14 септември 2011 г., съобщи Министерството на земеделието и храните.


Промяна, произтичаща от евентуално приемане на предложения за гласуване в парламента проектобюджет за 2012 г. ще настъпи по отношение на намаляване на общия размер за национални доплащания на хектар за кампания 2011. Размерът на националните доплащания в споразумението ще може да достигне 110 млн., вместо записаните в споразумението 340 млн.

Това информира министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов днес на среща с браншовите организации, подписали Споразумението за бюджетната рамка за земеделския сектор за 2012 г., провела се в гранд-хотел „София”.
На срещата, на която присъстваха и заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов, беше представено предложението за запазване на размера на всеки от подсекторите в земеделието за 2012 г., както и всички останали финансови трансфери към сектора, които се очакват през 2012 г.

Като цяло размерът на общата сума, която ще влезе в сектор „Земеделие” ще бъде увеличен през 2012 г, спрямо 2011 г., подчерта министър Найденов, като от 1,066 млрд. ще достигне до 1,258 млрд. лева. Това се дължи на по-големия очакван трансфер на европейски средства за земеделието, уточни министърът. Същевременно той посочи, че е очаквал в случай, че сумата по Споразумението е изпълнена този размер да достигне още по-голям размер – 1,5 млрд. лева.

Браншовите организации, присъстващи на срещата изразиха своята единна позиция по отношение на бюджета за земеделие 2012 г., като подчертаха, че стоят зад Споразумението такова, каквото е подписано. Представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите подчертаха, че напълно приемат предложението да не се променят заложените финансови параметри на политиките във всички останали земеделски сектори. Те заявиха, че по отношение на зърнопроизводството, където най-силно ще рефлектира промяната, въпросът е принципен и е необходимо да има яснота и предвидимост в политиката в сектора.

Организациите на животновъдите и тези в секторите плодове и зеленчуци, картофопроизводство и тютюнопроизводство също от своя страна изразиха подкрепа за колегите си в зърнопроизводството. Те заявиха своята обща позиция, че преговорите и разговорите относно възможността да се спази подписаното преди месец Споразумение трябва да се търси по пътя на диалога.

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още