Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Победителите в първото състезание „Източните Родопи – вкуси дивата природа”

Владимир Сълов и Валентина Райкова са победителите в първия конкурс на „Новото тракийско злато” за най-интересен пътепис и най-красивата снимка от Източните Родопи.

Владимир Сълов печели фотоконкурса със снимката си „Погледът на жреца (Перперикон)”. Той е двоен победител, защото снимката му „По Арда” заема второто място. Доц. д-р Владимир Сълов е преподавател в Икономически университет – Варна, където ръководи катедра "Информатика". Фотографията и пътешествията са негово хоби. „Източните Родопи са може би най-прекрасното място в България, защото въплъщават в едно красива природа, усещане за спокойствие и свобода, а също така древна история и мистични загадки”, казва той.

Валентина Райкова бе избрана за победител в конкурса за най-интересен пътепис с есето си „Източните Родопи – моето откритие”, илюстрирано с три снимки. Валентина е главен учител по български  език и литература в 8 СОУПЧЕ "А.С.Пушкин" – Варна с 36 г. трудов стаж. Има  публикации   за  интеграцията  на  учебната  с  извънкласната  дейност  в училище, както много журналистически  публикации на тема училище- изкуство. „Пътуването ми   в началото  на  лятото  по местата, които описвам в есето си, наистина  се превърна  в откритие  на  интересни и важни  места. Родопите са много  красиви”, разказва Валентина.

Третата награда за снимка отива при Ивелина Савова за снимката й „Каменната сватба”. Ивелина  също е от Варна. Тя е учителка по български език и литература, както и фотограф -любител. „През лятото на тази година посетих Източните Родопи за пръв път и ... се влюбих”, разказва Ивелина. Първото и незабравимо впечатление за нея е било неочакваният  "тропически" екзотичен  цвят на водите на яз. Кърджали.

В конкурса за пътеписи Таня Рангелова получава поощрителна награда за пътепис за Кърджали. Таня е от София и работи в банковата сфера. „Обичам да пътувам и това е моя отдушник от стреса и сивото ежедневие. Приятно ми е да описвам какво ми се е случило и какво ме е впечатлило, защото така все едно пак пътувам...”, разказва тя. Таня  е открила Източните  Родопи случайно, записвайки се за екскурзия до Кърджали и Перперикон. В Златоград я довела по случайност награда от друг конкурс за пътеписи. Останала очарована - спокойно, чисто, с топли и усмихнати хора...

Победителят във фотоконкурса Владимир печели  уикенд за двама в дивечовъдно стопанство Студен кладенец. И двете му отличени фотографии  ще бъдат публикувани в пътеводителя за Източните Родопи, който екипът на „Новото тракийско злато” подготвя за печат в началото на 2012. За втората си наградена снимка „Гледка към Арда“ Владимир получава  биологичен мед от село Горно поле, Маджаровска община. Бутилка натурално червено вино от района на Стамболово“ е наградата за отличената с трето място във фотоконкурса – Ивелина Савова.

Наградата за Валентина Райкова, победителката в конкурса за най-интересен пътепис, е уикенд за двама в Дивата ферма в с. Горно поле, община Маджарово, както и публикация в пътеводителя за Източните Родопи. Поощрителната награда за Таня Рангелова е бутилка натурално вино от района на Стамболово.

Всички отличени снимки и пътеписи са публикувани на сайта на „Новото тракийско злато”.

Това е първото по рода си състезание „Източните Родопи – вкуси дивата природа”, организирано от екипа на проекта „Новото тракийско злато”. В него участваха общо 12 състезатели.

Екипът на „Новото тракийско злато” възнамерява да организира второ издание на конкурса за Източните Родопи през 2012 г. с идеята да вдъхнови повече хора да посетят района и да открият своите съкровища чрез трите компонента на проекта: дива природа, екотуризъм и биоземеделие.

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още