Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Селяни смениха тютюна с туризъм

Бумът на туристи в България отказа жителите на благоевградското с. Огняново (Западните Родопи) от отколешното им препитание - тютюна, и те се захванаха с хотелиерство, пише „Стандарт”. "Забравихме за мотиките и за превиването на гърба по тютюневите ниви. Сега хем ни е по-леко, хем изкарваме по-добри пари. Няма база за сравнение. Затова тук никнат все повече къщи за гости и хотели", твърдят новоизпечените хотелиери в курорта.

 

Според тях не само българи, но и много гърци от област Драма все по-често посещават селището, а то е прочуто с множеството си минерални извори. "Такова чудо не е било. Това лято всички хотели и къщи за гости бяха пълни. В селото са изградени над 10 хотела, почти всяка къща предлага стаи за нощувки. Много от гостите признаха, че се отказали от морето, за да бъдат на минерални бани тук", казват селяните.

 

Местните хора са наясно, че тяхното богатство са минералните извори. През 2000 година 95% от жителите на община Гърмен се занимаваха с тютюн, а едва 4% с туризъм. В момента съотношението е 60% към 15%. В близките години се очаква 25-30% от хората в региона да печелят от туризъм.

 

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още

Фауната на Източни Родопи

Разнообразните естествени местообитания в Източните Родопи са дом за много...

Прочети още