Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Селяни смениха тютюна с туризъм

Бумът на туристи в България отказа жителите на благоевградското с. Огняново (Западните Родопи) от отколешното им препитание - тютюна, и те се захванаха с хотелиерство, пише „Стандарт”. "Забравихме за мотиките и за превиването на гърба по тютюневите ниви. Сега хем ни е по-леко, хем изкарваме по-добри пари. Няма база за сравнение. Затова тук никнат все повече къщи за гости и хотели", твърдят новоизпечените хотелиери в курорта.

 

Според тях не само българи, но и много гърци от област Драма все по-често посещават селището, а то е прочуто с множеството си минерални извори. "Такова чудо не е било. Това лято всички хотели и къщи за гости бяха пълни. В селото са изградени над 10 хотела, почти всяка къща предлага стаи за нощувки. Много от гостите признаха, че се отказали от морето, за да бъдат на минерални бани тук", казват селяните.

 

Местните хора са наясно, че тяхното богатство са минералните извори. През 2000 година 95% от жителите на община Гърмен се занимаваха с тютюн, а едва 4% с туризъм. В момента съотношението е 60% към 15%. В близките години се очаква 25-30% от хората в региона да печелят от туризъм.

 

Какво е Новото тракийско злато

"Новото тракийско злато” (НТЗ) в периода 2009-2014г е българо-холандски проект...

Прочети още

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още