Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Годишно есенно преброяване на птиците

Годишно преброяване на птиците в Източните Родопи в България и Гърция. Главен организатор на тази инициатива е Bird counting Българското дружество за защита на птиците, съвместно с асоциация "Зелени Балкани" и гръцки колеги от WWF Гърция и EPO Гърция. Координаторът от проекта НТЗ Христо Христов и 7 младежи от екоклуб "Родопи"  също взеха участие в инициативата.

Тази дейност стартира през 2006 г. и основната й цел е да се установи размера на популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи и възрастта им.

Точката за наблюдение на екипа от НТЗ беше в близост до стената на язовир Студен кладенец. Други доброволци от НТЗ се присъединиха към други екипи, наблюдаващи различни точки по долината на река Арда.

Резултатите бяха докладвани в природозащитния център в Маджарово - в българската част на Източните Родопи, по долината на Арда бяха преброени 66 лешояда. Също така бяха наблюдавани
7 различни стада от елен лопатар на бъдещата екопътека край района на Студен кладенец. Всяко стадо е било съставено от около 7-20 животни - две от тях албиноси. Един женски благороден елен е бил забелязан в района на Патронка.

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още