Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Българският туризъм уверено излиза от кризата

Очакванията за по-добър туристически сезон през тази година се потвърдиха и от статистиката. През първите осем месеца на годината над 4 млн. туристи са посетили България, което е увеличение от над 5 на сто на годишна база. Приходите в сектора за същия период също са по-високи, съобщава вестник „Дневник”.

От януари до август те са били 1.9 млрд. евро, или 5.6 на сто повече от същия период на 2010 г., което вече показва устойчив темп на растеж. Това сочат данните на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Основните приходи в страната са от морски туризъм, следван от ски туризма, показва статистиката. Най-голямо увеличение на посещенията от чужбина се отбелязва при тези от Русия, Украйна и държавите от Централна Европа. България успя да се възползва и от кризата в арабските страни, което отказа доста туристи да почиват там.

Още в края на август представители на туристически бранш отчетоха по-добри резултати. По данни на големи туроператори и хотелиери от основните пазари се отчита между 10 и 15% ръст на посещенията през лятото, като има разместване в топ 3 на държавите, от които идват най-много туристи.

Според данните на летищата в Бургас и Варна за пръв път през тази година руските туристи (общо 290 хил. души) изпреварват германските (242 хил.), като най-вероятно това ще се запази до края на сезона.

Значителен ръст от около 20% има на обслужените пътници от Чехия и Полша. Гостите от Великобритания и скандинавските държави са на нивата от миналата година или отчитат минимален ръст в рамките на до 3%. Същевременно хотелиерите по Южното Черноморие съобщават, че за пръв път през тази година са посрещнали групи от държави, в които България не е особено популярна като туристическа дестинация.

За предстоящия зимен сезон от бранша също са оптимисти. В средата на септември от Националния борд по туризъм прогнозираха увеличение от 7% на броя на туристите. От туристическия борд смятат, че ръстът в сектора през зимата ще се движи от повечето гръцки туристи, които ще посетят зимните курорти.

Особено увеличение на броя им се очаквало в Пампорово, показвали данните от предварителните записвания.

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария". 440 км дължина, смесено каране...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още