Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Предприемачи от Странджа посетиха Източните Родопи

Група от 31 предприемачи от Странджа планина посети Източните Родопи в периода от 4 до 7 октомври. Целта на посещението бе обмяна на опит между хората от двата региона, желаещи да развият атрактивни дестинации за еко туризъм. Пътуването бе организирано от дирекцията на Природен парк «Странджа», подкрепени от компонента туризъм на проект ''Новото тракийско злато'' (НТЗ).

Програмата бе комбинация от посещения на туристически обекти и обсъждане на добри земеделски практики.

Групата посети Ивайловград, "Дивата ферма" на Бети и Николай в с. Горно поле, комплекс "Тепавицата" на Стефка и Петко в с. Рабово. Странджанските предприемачи се срещнаха с двама млади фермери - Тодор и Миро от с. Плевун, и с производителите на грозде и вино в Стамболово, Йонко и Димо. Програмата включваше и посещение на моделната ферма на проекта в с. Тополово. Предприемачите имаха възможност да разговарят с Касим, собственика на фермата. Също така разговаряха със Севда и Фети, които строят къща за гости и управляват малък ресторант в село Мъдрец. През последния ден групата се срещна с младежи от екоклуба в Кърджали, чиято дейност също е подпомагана от проекат НТЗ.

Хората от Странджа се възхитиха от големия брой млади хора, захванали се с туризъм и земеделие в Източните Родопи, което те намират за огромно предимство, в сравнение с региона на Странджа, където повечето от хората са на пенсионна възраст.

Посещението бе втора възможност за обмен на опит между хора, работещи за развитието на туризма в Източните Родопи и Странджа. Миналата година 15 предприемачи и фермери от Източните Родопи посетиха Странджа, за да се поучат от тамошния опит и знания в сферата на селския туризъм.

В резултат на двете пътувания хората от двата региона обмениха контакти и възнамеряват да поддържат връзка за бъдещо сътрудничество. Те имат  планове със съвместни усилия да организират фолклорен фестивал, който да се провежда на ротационен принцип  един път в Странджа, един път в Родопите. Друга идея е да се организира семинар за създаване на кооперация и сдружение в Източните Родопи, използвайки над десет годишния опит на Странджа.

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още

Първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на...

Прочети още