Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Eвропейците са направили над 1 млрд. пътувания с туристически цели

Според данните на Евростат през 2010 г. европейците са реализирали над 1 млрд. пътувания с туристически цели. Това показват обобщените данни на Евростат за миналата година, публикувани през седмицата. Около 800 млн. от тях са били в собствените им страни, показва статистиката. В зависимост от продължителността на пътуването данните показват, че над 90% от кратките почивки до 4 дни са били в собствената държава, докато за дългите ваканции този процент е 59.

Средно за ЕС 77% от туристическите пътувания са били в собствената държава, показва проучването. Има обаче сериозни разлики в различните държави. Така например в тези от тях, които са в близост до Атлантическия океан, Средиземно и Черно море, около или над 90% от почивките са в собствените държави.

За сравнение, в някои други като Холандия, Люксембург и др. тези извън страната надвишават местните. Според данните на Евростат в България през 2010 г. са били осъществени 6.28 млн. ваканционни пътувания, като 5.69 млн. от тях са били вътре в страната. Преобладаваща част от тях пък са били кратки, до 4 дни. Данните са най-близки до тези за Унгария, където са реализирани приблизително същия брой пътувания.

Данните на европейската статистика показват още, че в собствените си държави европейците харчат значително по-малко средства, отколкото, когато пътуват в чужбина. Така например средно при едно пътуване в страната си всеки европеец е похарчил 234 евро, докато зад граница разходите са достигнали 737 евро на пътуване.

Основната причина за това е, че ваканцията в собствената държава обикновено е за по-малко дни, сочат изводите на статистиката. Според данните през 2010 г. европейците са изхарчили общо 373 млрд. евро за туризъм, като 192 млрд. евро от тях са били за почивки в собствените им държави. За сравнение, средствата, изхарчени в чужбина за всички европейски граждани, са достигнали 180.8 млрд. евро.

Според данните на Евростат българите са изхарчили малко над 1 млрд. евро за туризъм през миналата година. По-голямата част от тях са оставени в страната - общо 744 млн. евро. Туристическите пътувания зад граница пък са били за общо 307 млн. евро.

Според данните най-много средства са похарчили германците - общо 85.8 млрд. евро, като 31 млрд. евро от тях са били за пътувания в собствената им държава. Сред страните с големи разходи за туризъм са още Франция, Великобритания и Италия, показват данните на Евростат.

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още