Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Нов глобален печат за качество Global Organic Mark

На 14 февруари 2011, след шестгодишна дискусия, Международното дружество на екологичните земеделски движения (International Federation of Organic Agriculture Movements, IFOAM) представи своята преработена екологична гаранционна система и въведе новия глобален печат за качество Global Organic Mark. Това съобщава в последния си брой бюлетинът „ЕкоКонект”.  Ключовият елемент на тази реформа е така нареченото „Семейство на стандартите” (Family of Standarts) – списък с глобалните екологични разпоредби. Te съдържат всички екологични стандарти, които официално са подкрепени като такива от IFOAM, защото отговарят на нейните цели и изисквания.

Вече повече от 40 държавни и частни организации изпълняват тези общи изисквания и по този начин са част от „Семейството”. Законодателството на ЕС за биопродукти е ориентирано към Family of Standarts и е приело неговите разпоредби. Същото важи също и за законовите постановления по отношение на екологичните стандарти в страни като Германия, Италия, Унгария, Швейцария, САЩ, Канада, Турция, Индия, Китай, Израел, Япония и Аржентина. Към него принадлежат също така и частни земеделски сдружения като например „Геа - Сдружение със собствена правосубективност” от Германия и „Боликерт” от Боливия. В бъдеще ще се включат и други сдружения.

С Global Organic Mark, IFOAM предлага първата световно валидна екологична търговска марка за продуктите. Печатът може да бъде използван от екологичната обработвателна и търговска индустрия, ако са изпълнени производствените норми, определени от екологичното земеделско движение.

 „Ние предизвестяваме една нова ера”, казва Катерине ДиМатео, президентката на IFOAM. „ Family of Standarts” и Global Organic Mark са изключителни събития в историята на екологичното земеделско движение. Сега е важно, заинтересуваните групи на пазара да опознаят големия потенциал на тези нови инструменти”.

 

Повече информация по тази тема можете да намерите както на официалната интернет-страница на IFOAM (www.ifoam.org), както и в списанието Ecology & Farming, което се издава от IFOAM (брой № 2, април 2011, www.ecologyandfarming.com).

Ферми и винарни

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград Избата е изцяло частна...

Прочети още

Традиционни ястия

Източнородопски: Какво да закусим:  Гюзлеми – в Дивата ферма  Катми –...

Прочети още