Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

„Дивата ферма“ от мрежата на НТЗ с награда за биоразнообразие 2014

„Дивата ферма“ в с. Горно поле, Източните Родопи, част от мрежата на „Новото тракийско злато“ е сред носителите на Годишните награди за биоразнообразие 2014. Фермата на Благовеста и Николай Василиеви бе отличена с наградата на публиката в раздела „бизнеси, подкрепящи биоразнообразието“.

 

Вече 20 години „Дивата ферма“ подпомага опазването на биоразнообразието в Натура 2000 зона Маджарово. Семейството поддържа над 3000 декара пасища и ливади в района чрез своите 700 крави от автохтонните породи късорого и сиво български говедо. Животните се отглеждат само екстензивно, като не се третират с ветеринарно-медицински продукти и раждат малките си в природата. Въпреки развитите инстинкти за оцеляване и силната имунна система, говедата често стават жертва на вълци или естествени заболявания (през 2013 г. загубите се изчисляват на 40 говеда, през 2014 г. до момента – на 25). Това е ключов хранителен ресурс за единствената в страната естествена популация на белоглавия лешояд и няколко двойки египетски лешояди.

 

“Дивата ферма“ участва директно в природозащитни проекти като Лайф+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ чрез допълнително подхранване и охрана на гнезда, широко комуникира важността от опазването на лешоядите и биоразнообразието като цяло, и подкрепя другите фермери от района. За повече информация: http://bedandbirding-rhodopes.bg/

 

Семейство Василиеви са много активни в трите компонента на „Новото тракийско злато“: развиват екотуризъм, произвеждат биологични продукти и отглеждат по природосъобразен начин кравите си от местни породи.

 

Вижте тук повече за тазгодишните Награди за биоразнообразие.

 

 

 

Маджарово

Маджарово е малък град, разположен в североизточната част на Източните...

Прочети още

Родопско късорого говедо

Родопско късорого говедо е най-малобройната порода говеда в България. То е...

Прочети още