Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Все повече белоглави лешояди в Източните Родопи

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) приключи мониторинга на гнездящите белоглави лешояди в Източните Родопи за този сезон. И тази година се запази тенденцията на ръст в популацията на вида, която достигна 70 двойки, съобщава сайтът на БДЗП.

Гнездовият успех през настоящата година е малко по-нисък от средното за Европа, но бе отчетен най-големият брой излетели малки откакто се води статистиката за популацията на белоглавия лешояд от средата на 80-те години. Общо 46 млади белоглави лешоядчета напуснаха успешно гнездата.

Работата през сезона продължава с мониторинг на напусналите гнездата младежи и струпванията на лешоядни птици около площадките за подхранване в Източните Родопи.

Въпреки добрите новини в началото на aвгуст, в РИОСВ – Хасково бе получен сигнал за бедстващ млад белоглав лешояд в района на Студен кладенец. Младата птица бе открита във водите на язовира след неуспешен първи полет. С подкрепата на РИОСВ – Хасково, ДУ „Студен кладенец“ и Фондация „ Приятели на родопските крави“ младият белоглав лешояд бе спасен и рехабилитиран в продължение на една седмица. Той получи името Крали и бе маркиран с пръстени, за да може в бъдеще да се събират данни за пътешествията му. След като Крали се възстанови и укрепна, на 17 август той бе успешно освободен в близост до мястото, където бе открит, и се присъдини към колонията белоглави лешояди, които обитават района на язовир “Студен кладенец”.

Мониторингъг на белоглавия лешояд се извърши за 27-ма поредна година. В края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията, за се стигне до отчетения през настоящата година максимум за България от 70 двойки.

Екипът на Българско дружество за защита на птиците изказва благодарности на колегите от РИОСВ – Хасково, ДУ „Студен кладенец“ и Фондация „Приятели на родопските крави“, без чиято подкрепа мониторингът не би бил възможен.

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още

Първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на...

Прочети още