Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Първи тарпанчета в Бойник планина в Източните Родопи

тарпанТази пролет първите три тарпанчета се родиха в новото стадо тарпани в Бойник планина (в Студен кладенец, зона от Натура 2000) в Източните Родопи. Първото конче е мъжко и бе кръстено Терес - на тракийския цар Терес I. Две кончета се родиха и в стадото в Сбор, близо край Крумовград. Малките кончета и майките им се чувстват добре.

През идните седмици се очакват и още кончетал

Първите тарпани бяха докарани край Сбор през септември 2011 от Холандия и вече успешно се адаптираха към природата там. През есента на 2013 година в Източните Родопи бе докарано ново стадо тарпани. След двумесечен карантинен период конете бяха преместени с помощта на местни хора в Бойник планина, където продължава адаптацията им. Конете се чувстват добре и успешно се приспособяват в новите условия. Това показват резултатите от ежедневния мониторинг, който експерт по коне към проекта води.

 

Вижте тук снимки, тук - видеоклип с Терес, а тук повече за работата на екипа за връщането на тарпана в Източните Родопи

Искате ли да видите тарпаните край с. Сбор? Имате този прекрасен шанс в дните на Уикенда на НТЗ в Източните Родопи на 26 и 27 април. Ето програмата: http://newthraciangold.eu/cms/folders/Mitko/Sbor_karta.pdf

Младежки Екоклуб

Опазването на „зеленото злато“ - уникалното биоразнообразие на Източни...

Прочети още

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още