Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

По пътя на Трансродопския маршрут

От 4 до 25 август седем чужденци преминаха по туристическия маршрут „Пътят на султана“ (от Виена до Истанбул), част от който съвпада с ТрансРодопи, подготвен от „Новото тракийско злато“. Сред тях бе и Седат Шакир, инициатор на прокарването на „Пътят на султана“ и председател на едноименната фондация. НТЗ беше партньор в организацията на пътуването, като също така свърза Пътя на султана и Трансродопи чрез организиране на нощувки в къщи за гости и ферми от мрежата на проекта.

За три седмици туристите преминаха пеш през Борино - Триград - Мугла - Смолян - Мадан - Ардино - Любино - Кърджали - Мъдрец - Поповец - Маджарово - Ивайловград. В Ивайловград се срещнаха с кмета Диана Овчарова. В част от маршрута с туристите беше и Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в „Новото тракийско злато“.

Част от “Пътя на султана” в Родопите преминава по Трансродопския маршрут и туристите  могат да отсядат в къщите за гости, попадащи в него. Това е още един начин да се популяризира мрежата на НТЗ и услугите й. От своя страна, мрежата на НТЗ има възможност да се свърже с нови места за настаняване, попадащи пък по “Пътя на султана” (в Смолян, Мадан, Ардино и др), обяснява Михаела Кирчева.

Идеята на пътешествието по „Пътя на султана“ е хората да преминават по маршрут на разбирателството, мира, срещите с различни култури и религии. Създателят му Седат Шакир вярва, че инициативата е пример за устойчив туризъм и може да донесе икономически ползи за местните общности.

Корените на Седат Шакир са от България - баба му и дядо му са родени в Ардинското село Светулка. През 50-те години те се изселват с неговите родители в Турция, а родителите на Седат се изселват в Холандия, когато той е още дете.

 

Виж тук публикация вНов живот

Защитени зони по Натура 2000

Централно място в политиката на ЕС за опазване на природата и биологичното...

Прочети още

Какво е Новото тракийско злато

"Новото тракийско злато” (НТЗ) в периода 2009-2014г е българо-холандски проект...

Прочети още