Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Регионален кръг на Олимпиадата по орнитология с подкрепата на НТЗ

Саша Солакчиева от СОУ „Отец Паисий“ в Кърджали зае първото място на Регионалният кръг на ежегодната Олимпиада по орнитология, който се състоя на 15 юни в Хасково. След нея се наредиха Йоана Миткова от СОУ „Неофит Рилски“ в гр. Харманли и Христина Христова също от СОУ „Отец Паисий“- гр. Кърджали. Трите момичета демонстрираха завидни познания за биологията, екологията и природозащитния статус на птиците и пребориха всички участници в едно наистина оспорвано състезание, съобщи за сайта на НТЗ Волен Аркумарев от БДЗП.

Тази година до финала на олимпиадата бяха допуснати 25 ученици от Хасково, Димитровград, Харманли, Кърджали, с. Кирково, с. Черноочене, с. Поточница и с. Бенковски, които успешно се се представили на училищния кръг. Финалната надпревара протече в две части – теоретична, която бе под формата на тест и практическа, в която участниците трябваше да разпознаят 15 вида птици. Акцент бе поставен върху видовете, които се срещат в Източните Родопи. Това е едно от местата, обитавани от най-много видове птици в България, сред които и емблематичните за района белоглави и египетски лешояди. Наградите за първенците бяха бинокли, фотоапарат и раници, а всички останали получиха определители за птици и плакати.

За класиралите се до седмо място бе подготвена и специална изненада – младежки лагер в Маджарово. През август младите орнитолози ще прекарат шест дни в сърцето на Източни Родопи, където ще могат да се докоснат до природозащитните дейности на БДЗП, до дивата природа и нейните обитатели. Към тях ще се присъединят и трима ученици, заели призовите места на провелата се седмица по-рано в Бургас олимпиада по орнитология.

Олимпиадата по орнитология се организира от БДЗП от 1999г. и има за цел да събуди интереса на децата към природата и нейните пернати обитатели. Тази година тя бе осъществена с подкрепата на  проекта „Новото тракийско злато“

Виж снимки:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.677295568953229.1073741851.163432240339567&type=1

Фауната на Източни Родопи

Разнообразните естествени местообитания в Източните Родопи са дом за много...

Прочети още

Родопско късорого говедо

Родопско късорого говедо е най-малобройната порода говеда в България. То е...

Прочети още