Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Открита бе първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - БиотераИвайловград ООД, бе открита на 23 май 2013 в с. Кондово, Община Ивайловград. Създаването й стана възможно благодарение на експертна и финансова помощ от българско-холандския проектНовото тракийско злато(НТЗ) за устойчиво развитие на Източните Родопи.

 Биотаханджийницата официално бе открита от Дарко Знаор, заместник-ръководител на „Новото тракийско злато“ и кмета на Община Ивайловград Диана Овчарова.

 На церемонията по откриването присъстваха още Евгения Митрова, и.д. директор на Дирекция "Растениевъдство" и Диана Трифонова, ръководител на отделБиологично земеделиев същата дирекция  на Министерството на земеделието и храните, Дирк-Хайн Монтан, експерт по качество и стандартизация, както и други двама чуждестранни експерти по агро-биоразнообразие: от Австрийския съвет по агроинженерство и развитие на селските райони – най-старата и водеща австрийска организация, занимаваща се с агроекология и зашита на природата, и Соня Кароглан от Екологика, хърватска организация с дългогодишен опит в проекти за взаимодействието между земеделието и опазването на природата. Присъстваха още представители на съседната гръцка провинция Орестиада, които обсъдиха с НТЗ-координатора по биоземеделие доц. Владислав Попов възможностите за маркетинг и популяризиране на продуктите на новооткритото предприятие.

  През 2010 г. група задружни земеделци от района на Ивайловград бе консултирана по въпросите на биологичното отглеждане на зърнено-житни култури и сусам от доц. Попов. НТЗ предостави през 2012 г. машини за обработка на почвата за справяне с плевелите и комбайн за подобряване качеството на реколтата. По-късно групата земеделци регистрира ООД с цел коопериране и добавяне на стойност към земеделската си продукция и НТЗ отново ги подпомогна с оборудване за преработка на сусам в тахан. Така възникна Биотера-Ивайловград ООД, демонстриращ съвременен модел за развитие на биологичното земеделие и преработка в селски район на България.

 

Виж тук снимки от откриването

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още