Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Ателие с вълна в „Дивата ферма“

Жителки и гости на с. Горно поле (Източните Родопи) участваха в първото по рода си Ателие за вълна, организирано от 6 до 8 май в къщата за гости „Дивата ферма“, част от мрежата на „Новото тракийско злато“.

Уменията да се работи с вълна и конкретно с каракачанска вълна и да се направят чанти, шапки, бижута и всякакви възможни декорации бяха показани от Сесил Бустен (Холандия) и Надежда Филипова (България). И двете имат богат опит в работата с вълна.

След като близо 15 години е работила като дизайнер на костюми, през 2006 година открива магията на древното изкуство на плъстене. „Много скоро открих, че тази техника позволява неограничена свобода в творческия процес“, обяснява Сесил. Наскоро тя е открила ново предизвикателство: работата с каракачанска вълна. Вълната на каракачанската овца е груба, но предлага по думите на Сесил нови художествени и технически възможности. Надя е преводачка по професия, но е тотално обсебена от вълната и плъстите. Тя е пленена от многофункционалността на материала и технологията: еднакво добри за черги, чанти, покривки за маса, бижута и дори фини булченски рокли. Според Надя всеки, който види колко близо до природата и лесен е процесът на плъстенето на вълна, ще се запали.

Така и стана на Ателието за вълна. Участничките бяха на различни възрастни, но еднакво запалени по идеята да измайсторят първите си предмети от вълна. Резултатите бяха впечатляващи – чанти, цветя, гривни, покривки...

На журито бе трудно да определи първите три награди. Всички участнички получиха грамота и вълна – мерино и каракачанска вълна, за да продължат да се занимават с новото си хоби. Всеки може да го направи: нужни са само руно вълна, топла вода и сапун, много здрави ръце и упорство.

В рамките на ателието координаторът по дива природа в проекта „Новото тракийско злато“ Христо Христов изнесе лекция за редките породи, една от които е каракачанската овца. Собственикът на моделната по проекта биоферма Красимир Арабаджиев сподели своя опит как каракачанската вълна може да се боядисва с естествени бои.

 

Вижте снимки от Ателието тук

Виж тук фотоистория във Vesti.bg

Маджарово

Маджарово е малък град, разположен в североизточната част на Източните...

Прочети още

Българско сиво говедо

Българско сиво говедо е стара местна притивна порода. Според краниологични...

Прочети още