Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Запознаване с уникалното биоразнообразие на Източните Родопи

Екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) посети в началото на април   девет училища в Хасково и региона.

Над 520 ученици на възраст между 7 и 17 години имаха възможността да се запознаят с уникалното биоразнообразие на Източните Родопи.  Те научиха много интересни факти за едни от най-редките и защитени видове растения и животни, които се срещат по тези места. Учениците се запознаха с пъстроцветните орхидеи и с магическото цвете на Орфей – родопският силивряк. Особен интерес проявиха към опазването на сухоземните костенурки и научиха значението на екстензивното животновъдство за поддържане на природните местообитания.

Чувство на гордост сред подрастващите предизвика факта, че белоглавите лешояди се срещат само в Източни Родопи, а района на Маджарово е един от най-важните за опазване и на световнозастрашения египетски лешояд. Преподавателите и техните възпитаници бяха поканени да посетят Природозащитен център „Източни Родопи“ в гр. Маджарово и на живо да наблюдават тези редки и харизматични видове. По-късно през април предстои да бъдат посетени още двадесет училища в общините Маджарово, Крумовград, Момчилград и Кърджали.

Дейността e част от проект „Популяризиране на Природозащитен център „Източни Родопи“ и повишаване на информираността относно природното наследство на Източни Родопи“, подкрепен от проекта „Новото тракийско злато“ за устойчивото развитие на Източните Родопи.

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още